Tenta, fika och en hemresa

Kl 9-11 idag skriver jag tenta. Vette fasen hur det ska gå. Vi kommer nämnligen få ha med våran bok och alla våra anteckningar till tentan. Har aldrig skrivit en sån tenta förut så jag hoppas det inte blir allt för svårt. Har försökt läsa allt och markerat med markeringspenna så det ska gå fort att hitta. För även om boken får vara med tror jag inte man hinner bläddra allt för mycket under 2h om man ska hinna skriva också.

Efter tentan ska vi gå och fika på ett fik som ligger här i närheten. Blir första gången vi testar det stället. Är det bra kanske det får bli tradition att gå dit efter varje skriven tenta.

Sen i eftermiddag tar jag och packa bilen full med grejer och folk och drar hem till Kalix. Ska bli härligt att få se norrbotten klätt i höstfärger. Få ställen som är så vackra som Kalix på hösten.

Hurra

Det spöregnar idag.

Blåser gör det också.

Kl är 9.

Jag är ledig.

Igår bestämde jag och Melissa att vi skulle träffas på skolan för att plugga idag.

Jag ångrar mig nu!

Crazy, Stupid, Love

Är återigen inne i en period då jag knappt hinner leva. Har tenta på fredag och måste läsa igenom massa artiklar innan dess. Kursstart igår i ett ämne som vi har tenta på nästa fredag. Vi kommer bara ha tre föreläsningar så egentligen skulle jag behöva börja plugga till den tentan redan nu. Men att läsa två ämnen samtidigt går nog inte så bra för mig tror jag så jag orkar inte ens försöka. Har dessutom examination i kariesregistrering på torsdag som kan vara bra att förbedera sig på. Imorgon är det patientdags vilket innebär att jag garanterat inte kommer sluta före kl 17. Puh blir matt redan nu av att tänka på det, hatar när vi slutar skolan efter 16.

Idag har jag haft inläsning hela dagen, vilket betyder inga föreläsningar, så jag har suttit på skolan och pluggat hela förmiddagen. Efter lunch gick jag till gymmet för första gången denna terminen. Kommer ha träningsvärk imorgon för jag känner redan nu att det börjar ömma. Efter IKSU bestämde jag mig för att ta ledigt från allt pluggande (vill ju inte bränna ut sig) och drog ner på stan med Kalix-tjejerna för fika på Waynes och bio. Vi såg Crazy, Stupid, Love och jag vart glatt överraskad. Man väntar sig inte så mycket när man går för att se en romantisk komedi men denna var inte så dum alltså.

Nu blir det kvällsmat och sedan nanna kudden för imorgon börjar jag kl 8. Gooood natt!


Glad idag

Jag är sjukt glad idag! Jag har sån himla tur med mina patienter alltså! Får ALLTID trevliga, glada, roliga, snälla patienter. Dom ringer aldrig återbud och dom har lagom svåra men väldigt intressanta 'munnar'. Lär mig massor när jag har mina patienter, både tekniskt och socialt. Ex hur man 'är' med en patient.

Har hänt att jag någon gång vart trött och hoppats på ett återbud när jag kommit till kliniken. Men det får jag alltid äta upp tack vare mina fina patienter. Hittills har jag inte haft nån patient som ringt återbud eller som inte dykt upp. Tror att det hänt de flesta andra i klassen nån gång. Ju mindre återbud man har, desto större fördel får man. Då får jag chansen att öva, lära mig och se massa som jag annars skulle få se från sidan. (Får man ingen patient måste man assistera någon annan som har patient. Inte så kul att sitta och skriva journal när man istället kan jobba.) Det är när man får jobba på riktigt som man faktiskt förstår hur kul det här yrket kan vara. Att få träffa så många olika människor och prata med dom och ha en möjlighet att hjälpa dom och förändra deras beteenden är helt fantastiskt.

Idag har vi haft våra första patienter för terminen. Och som ni kanske förstår av texten ovan fick jag som vanligt superbra patienter. På morgonen fick vi en mjukstart med tandteknikerstudenterna som vi fick öva kariesregistrering på. Dom är som ett mellanting mellan att jobba på varandra och att jobba på 'riktig' patient. Kul att få lära känna dom också och se vad det är för ena som går tandtekniker. Sen på eftermiddagen kom våra vanliga patienter och som vanligt fick jag en riktig stjärna som kom till mig. Vi hade så trevligt att jag nästan glömde bort att jag satt där och jobbade. Mer sånt!!

Nu ska jag plugga lite parodotologi och sen se om jag har någon gammal film som ligger och skräpar på datorn.

(För er som undrar skrev jag ordet patient 6 ggr och ordet patienter 8 ggr i detta inlägg. Då vet ni!)


Förresten, jag färgade håret igår. Blev höstmörkt.

Första tentan check!

Fick svar på tentan idag. Klarade den med god marginal :) Så nu kan man börja fokusera på nästa ämne som vi sätter igång med imorgon eftermiddag.. Parodontologi 2.

Imorgon på förmiddagen ska vi askultera med våra sammarbetstandläkare. Vi ska alltså besöka dom när dom har patienter och se hur dom jobbar och fundera på hur vårat sammarbete ska läggas upp på bästa sätt. Kommer bli roligt och intressant. Så nu måste jag hoppa till sängs så jag är pigg och kry.

God natt!



Tentan

Inför tentan igår kändes det inget bra. Jag var osäker på om jag pluggat på rätt grejer och om jag pluggat nog. Jag vet ju att jag suttit mycket och pluggat både hemma och på skolan men det kändes ändå som att jag inte lärt mig något om ni förstår?

Jag tror att stor del av min osäkerhet kan ha berott på att jag inför denna tentan inte gjort någon övningstenta som jag nästan alltid annars gör. Finns en pärm i skolan där alla gamla tentor från tidigare år finns och de är hur bra som helst att göra dom medans man pluggar. Då får man ett hum om vad läraren tycker är viktigt och vad man behöver plugga på. Men denna gången gjorde jag inte det så jag hade dålig koll på vad som förväntades när jag klev in i tentasalen. När jag väl fick pappret i handen och jag läste igenom frågorna kände jag mig genast lugn. Var inte så svårt som jag trott.

Så efter tentan kändes det ändå bra, så nu kan jag slappna av i helgen. Vi har en snabb lärare som vill rätta till måndag så vi får veta nästan direkt om vi klarat den eller inte. Det är skönt, gillar inte när man får vänta 2-3 veckor på ett resultat. Mna hinner bli så nervös då.

Idag skiner solen och Linus kusin och hennes kille (våra bästa vänner) är här så idag ska vi göra Umeå stad. Ikväll ska vi på inflyttningsfest hos en annan tjej från Kalix så vi har en toppenhelg att se fram emot.

Tentadag

Idag kl 13 skriver jag en tenta i Cariologi 2. Håll tummarna för mig då.

Igår klipte jag lugg.

Nu ska jag ut och springa med Melissa.

Hoppas ni alla får en bra dag.


Torsdag

WOHOOO det är sol ute idag. Har regnat varje dag sen jag kom ner hit tror jag. Kanske två-tre dagar då det inte har gjort det och dom dagarna har det istället blåst som fasen. Jag minns inte att förra hösten var så här? Hoppas solen håller sig framme hela dagen, hela stan kan behöva torka upp.

Igår kväll kom min bästa vän och kompis Kristina hit för att snacka skit och mysa över en kopp te. Har inte sett henne på nästan en vecka så det var välbehövligt. Vem behöver en psykolog när man har en bästa vän? 

Idag ska jag till skolan och plugga igen. Tänkte sitta från kl 9-11 och sen ska jag försöka gå och få mig en klipptid. Ska kolla om dom har nån drop in på skolområdet. Mitt hår är i STORT behov av en klippning. Om det finns tid ska jag även försöka få det färgat.

Sen ikväll har jag och Kristina bokat ett grupprum på biblioteket i 3h. Ska repetera det sista då samtidigt som jag får en stund med min bästis :P

Pluggtips

Det är full fart denna veckan fast vi är lediga nästan varje dag. Har tenta på fredag så då brukar det bli hektiskt. Igår satt jag och 'gänget' på skolan från 9-15 och pluggade. Gick bra och det var kul att komma igång med våra biblioteks-plugg-träffar igen. Vi har t.o.m längtat efter dom under sommaren.

Att få sovmorgon till 9-10, att träffas och läsa lite det man känner för, gå igenom gamla tentor, slänga frågor på varandra och sen diskutera dom, gå ner till fiket och köpa kaffe, läsa tyst en stund, lyssna på musik, ta en paus och snacka skit om vad som helst och sen plugga lite mer.

Dessa heldagar på bibloteket är GULD värt för mig. Det är tack vare dom jag klarar mig på tentorna. För hur mycket jag än skulle vilja stanna hemma och plugga på våra inläsningsdagar vet jag att det inte blir så om jag stannar hemma. Sen får jag en bättre förståelse för det jag lär mig, och det jag lär mig sätter sig djupare om jag får diskutera som vi gör. Jag har inte självdisiplin nog att plugga hemma och inte orken att ta mig till skolan om jag ska sitta själv (och om jag väl tar mig iväg skulle jag ALDRIG orka sitta 9-15). Men när jag vet att det sitter 3-4 andra och väntar på mig som faktiskt har släpat sig upp till skolan och när jag vet att det är världens roligaste kompisar så är det inte så svårt längre.

Så dagens tips är att plugga i grupp. Det. Ger. Så. Mycket!

Slutligen: Grattis till Storebror som fyller år idag. Jag älskar dig!

Brödrecept

Nu ska ni få tre recept på bröd som jag brukar baka som är supergoda. Det är lite olika svårighetsgrad och de varierar även i hur länge de tar att göra. Alltså nått som passar de flesta. Baguetter som tar 30 min att göra och som passar perfekt när man upptäcker att brödlådan är tom. Eller, för de som är mer av storkokspersonlighet, luftiga småfranskor med ost eller sesamfrön som räcker länge. Hoppas ni gillart!

1. Goda saftiga småfranskor som passar perfekt till både frukost- och matbröd. Av detta receptet får man ca 42 frallor, beror på hur stora man gör dem. Frallor är ganska dyrt när man köper det på affären för styckepriset är högt. Men bakar man dom själv hemma blir det billigt och har man en bra frys behöver man inte göra det så ofta heller. Så både billigt och tidseffektivt.

Du behöver:

50 g jäst
1 liter mjölk
3 dl solrosolja
2 tsk socker
6 tsk salt 
20-23 dl vetemjöl special ( ca 1400 g)
Sesamfrön, valmofrön eller ost till garnering

Gör så här:

1. Värm mjölken till 37 grader, smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken.

2. Häll i oljan och blanda med salt och socker.

3. Blanda ner mjölet lite i taget tills degen är smidig och släpper kanterna.

4. Jäs i 1h. Knåda degen var 20 min.

5. Dela i bullar och jäs på plåt i 30 min.

6. Pensla med ägg och strö över sesamfrön, valmofrön eller ost. Viktigt att det är en fet ost (ska vara lite grynig t.ex prästost) så att den blir krispig på bullen. 

7. Grädda 15 min i mitten på ugn i 200 grader.

Klart!




2. Supergod limpa som blir riktigt saftig. Älskar när det är fröer och annat man kan bita på i bröd. Limpa är väl nått man kanske inte fryser in på samma sätt som småfranskor utan äter upp mer direkt (iaf jag). Jag har svårt att hitta limpor, eller bröd överhuvudtaget egentligen, i affärerna som jag gillar så jag föredrar att baka mina egna.

Du behöver:
1dl solrosfrön
½ dl linfrön
½ dl vetekross (4-kornskross går också bra)
½ dl pumpafrön
2 ½ dl vetekli
2 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
2 msk bikarbonat
4 dl filmjölk
1½ dl mörk sirap
1 msk blandade kryddor. Jag brukar ta kummin och anis som jag mortlar.

Detta räcker till en limpa. Man kan byta ut fröna mot andra eller ta bort nån sort och ta mer av nått annat. Säkert blir det gott om man hackar nötter och har i, typ valnöt. Men varken jag eller Linus tål nötter så jag har inte testat.

Gör så här:
Blanda allt i en bunke (blir kladdigt) och häll ner i en avlång form. Grädda längs ner i ugnen, 175grader ca 1h.



3. Baguetter. Detta recept använder jag mig av ofta då jag lagar mat och kommer på att jag vill ha bröd till maten. Då är det inte alltid läge att springa ner till affären utan man vill kunna göra nått snabbt. Jag brukar alltid ha ett paket torrjäst för tillfällen som detta så att jag kan slänga ihop dessa baguetter. Vanlig jäst är att föredra men nöden har ingen lag.

Du behöver:
2 dl fingervarmt vatten
2 msk olja
2 krm salt
25 g (½ paket jäst)
4-5 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Häll vatten, salt och olja i en bunke. Smula ner jästen och rör om.

2. Tillsätt 4 dl mjöl och arbeta degen tills den släpper skålen. Om det behövs tillsätt mer mjöl medans du knådar.

3. Låt gärna degen jäsa 15min under bakduk. Den kan bakas ut direkt och oftast hoppar jag över detta steget.

4. Dela degen i 2 lika delar och forma dom till längder.

5. Jäs brödet i 15-30 min efter hur mycket tid du har.

6. Pensla med ½ ägg.

7. Grädda mitt i ugnen 8 min i 250 grader.

Klar!

Har ingen bild på dessa då de alltid äts upp direkt de kommer ur ugnen. Blir mer brödaktigt än vanliga baguetter men saftiga och goda ändå. Om jag ska ha dom till maten brukar jag kunna ta vitlökssalt och lite timjan som jag blandar i degen. Annars är det gott med kryddsmör på det färska brödet. I det kan man ha timjan, vitlök, paprika, persilja, soltorkad tomat, basilika eller vad man nu gillar.

Kompensation

För att kompensera dessa två långa inlägg kommer här ett kort.

Just nu bakar jag bröd (blev färdigt medans jag skrev inlägget). Luktar himelsk och är en lyx som jag unnar mig och Linus när jag orkar. Men det är inte bara gott och nyttigt med eget bröd. Det är även en fattig studentplånboks bästa vän.

Limpan jag bakar idag är full med frön och annat gott och har man väl köpt in alla ingredienser räcker det till kanske 5-6 limpor om inte mer. Har fler bra recept på bröd som blir billiga i längden. Vad tycker ni, ska jag lägga ut mina tre bästa brödrecept för studenter?


Nollning

Herregud vilket långt inlägg det blev. Guldstjärna i kanten för den som orkar läsa hela. Kommentera gärna om ni gör det :P Förhoppningsvis kanske detta ger blivande studenter och föräldrar till blivande studenter en bild av hur en nollning kan gå till.

Jag har inte bara börjat om med utbildningen igen efter sommaren utan jag har även tagit på mig att tillsammans med några ur klassen välkomna de nya terminettorna. Jag är alltså nollningsgeneral. :)

Tandhygienistprogrammet i Umeå har inte någon riktig tradition av nollning och våran egen var inte något att hänga i granen. Så vi var ett gäng som bestämde oss för att 'det ska vi ändra på'. Vi vill att de nya hygienisterna som börjar här ska känna sig välkommna och att de ska få en så bra kontakt med oss 2:or som möjligt så att de kan fråga oss om tips och hjälp. (Vi har nästan inte pratat med våra faddrar (med några få undantag) och det har gjort att vi fått klara allt själv. Inte fått tips om olika kurser, vilken litteratur man ska köpa, hur vissa lärare är m.m. Det är ett stöd som vi känner att vi saknat och nu alltså vill ge till de som är yngre än oss.)

Så innan sommaren satte vi oss och planerade lite olika aktiviteter för de blivande nollorna. I måndags fick vi sen komma och prata med dem efter deras upprop och visa runt dom på skolan och kårhuset. Efter skolan tog vi med dom ner till nydalasjön för lite lära-känna-varandra-lekar och grillning där vi bjöd på korv och pinnbröd. Vi delade också in dom i lag som dom nu under veckan får samla in poäng till. Var en riktigt mysig kväll och de flesta var kvar tills det var alldeles mörkt ute.

På tisdag hade vi ingen aktivitet inplanerad utan då fick dom tid till att med sina lag utföra de uppdrag vi gett dom. Bl.a har dom fått en tandborste som dom ska använda till att försöka byta till sig fina pressenter till oss generaler, fota fig i olika stadsdelar och göra en mänsklig pyramid mitt i stan.

Igår (ons) bjöd lärarna oss och nollorna på lunch på Fabriken. Vi fick varsitt fadderbarn och sjuuuuukt god mat. Efter det var det tänkt att vi skulle ta med nollorna och spela volleyboll vid IKSU. Men det regnade så vi dealade till oss att få stanna på Fabriken och använda deras lokaler nån timme extra. Då körde vi lekar och flera stafetter. Var riktigt roligt och även vi generaler var med och tävlade i lagen. Haha många skratt och väldigt lyckat trots de sista-minuten ändringarna vi fick göra.

Ikväll är det inga aktiviteter utan de får chans att samla poäng på egen hand. Imorgon däremot blir det aktiviteter må ni tro. Vi ska ha en Hattfest med tävlingar, uppdrag och lekar. En hattfest är precis vad det låter som, en fest där man ska bära hatt (valfri tolkning). Jag ska ha på mig en duschmössa och en badrock. :) Laddat för detta hela veckan nu och jag tror det kommer bli TOPPEN!

Tänkte att jag ska ta och berätta om hur vi tänker när det gäller alkohol och så under nollningen. Alkohol är väldigt förknippad med nollning. Skolan och medicinska kåren sponsrar inte alkohol utan det som dricks är egen medtagen dricka. Däremot har vi alltid med och erbjuder alkoholfritt till de som vill. Vi vill ha en snäll nollning så vi hetsar inte nollorna att dricka och de som dricker håller sig till någon öl eller nått glas vin. Vi vill att de ska känna sig trygga med oss. Vi vill att det ska vara lika självklart att inte måsta dricka som att de som vill också får göra det. Vi har iofs haft fina nollor som alla tagit det väldigt lugnt under veckan, i onsdags ex hade ingen med dricka, vi hade superkul och alla som stannade deltog på allt (kanske 25-30pers). Fokus ligger på att ha kul, lära känna varandra och bygga bra relationer mellan klasserna som håller hela utbildningen ut.


Back in buisness

Ojoj nu har skolan dragit igång igen och jag har vart dålig på att uppdatera er så det här kommer nog bli ett mastodontinlägg. Fast det kan ni förtjäna efter sommarens bloggtorka här :P

Det var superkul att se alla igen efter sommaren i måndags. Har saknat alla mer än jag trodde jag skulle göra. Men så blir det väl när man har så fina kursare som jag har. Vi rivstartade iaf med Cariologi 2 kl 8.30 och har hållit högsta fart sen dess. Kommer ihåg en hel del sen förra kursen men det är nu vi ska få börja 'på riktigt' med det här med karies.

Har idag haft ett pass där vi fått leta och registrera karies på varandra. Jag var med Joel som hade alldeles för fina tänder för att det skulle vara lärorikt. Inga lagningar, inga missfärgningar eller andra avvikelser över huvudtaget. När man ska få börja med nått sånt här nytt är man sjukt taggad på att få lära sig och känna efter kliniskt så man önskar sina klasskompisar både karies och tandlossning. Men så är ju sällan fallet då alla i klassen är unga, friska och dessutom väldigt välinformerade och noga med sin tandhälsa.

Vi har även hunnit med att repetera anestesi genom att igår ha ett lägga-bedövning-på-varandra-efter-sommaren-pass. Haha all nervositet (okej kanske inte all) som vi kände första gången kom över oss och det var som att det var premiär igen. Kommer jag ihåg vad jag ska känna efter? Hur skulle nu vinkeln på nålen vara? Vad var det nu igen som blev bedövat om jag lägger bedövnningen här? Men alla dessa frågor visade sig vara heeeelt i onödan. När man väl kikade in i munnen insåg man att man kom ihåg allt, så det var ingen fara.

Imorgon börjar vi först efter lunch, GÖTT, och då ska vi lära oss hur man tar ett salivprov. Sen ska jag och Joel öva på att ta röntgen så att vi kan kompletera undersökningen vi gjorde idag. Det var veckan hittills.

Och sen en bild så ni inte glömmer bort hur jag ser ut ;)


RSS 2.0