Gott nytt år


Jullov

Har inte så mycket att skriva om nu när jag har lov. Tar det mest lugnt här hemma hos mamma och pappa och träffar mina vänner som bor kvar i Kalix. Åker ner till Umeå igen den 3:e, men jag är ledig till den 13:e. Så det blir inte så många updates här på bloggen nu ett tag.

Men jag lovar att det blir bättring när skolan sätter igång igen. ;)


Bjussar på en bild på familjen.
Tagen på mitt dop. Lillebror saknas så klart.

Praktikdag 4

På måndag hade jag min sista praktikdag för denna gången. Hände egentligen inte nått ovanligt den dagen så det var samma gamla vanliga sysslor.

Eller förresten, jag fick spola en tand åt Sofie. Tandköttet på en tand längst bak i hennes mun var svullet så vi spolade med saltlösning för att få bort bakterierna. Då helt plötsligt lossnade värsta skräpbiten som fastnat där under. Haha var väldigt tillfredställande att veta att man löst hennes problem. Kan tänka att det kommer vara samma sen när man har riktiga patienter och får peta bort tandsten m.m.

Praktikdag 3

Igår var det fradan och jag hade min tredje praktikdag. Var en helt vanlig dag med helt vanliga patienter och problem. Så jag fick göra det gamla vanliga. Vädret var inte dt bästa igår så vi fick 3 eller 4 återbud på dagen vilket gav en massa fritid. Då passade vi på att öva på att göra avtryck och sen satt vi och snackade strunt med bruttorna i receptionen. Ganska skönt med en sån lugn fredag.Förväntansfull patient som väntar på sin dagliga dos av avtryck :P

Praktikdag 2

Idag fick jag ha hand om sterilen då sköterskan som i vanliga fall har hand om den var sjuk. Detta innebar att jag hade hand om all disk, packning och sterilisering av instrument. Det är inte ett allt för stressigt jobb då det tar ett tag innan diskmaskinerna är så fulla att de kan köras. Sen tar de mellan 20-25 minuter för dom att diska innan man kan tömma dem. Så jag har ändå kunnat hänga med Sofie mellan maskinerna. Fick idag assistera henne då hon gjorde fyllningar på två patienter, mycket skoj.

Vi hade lite tid över att döda innan luncen. Då kom Christian med den briljanta ideén att Sofie skulle få öva på att ta avtryck. Gissa vem som fick leka patient?! Ohh yes, Lovisa of course. Men det gör jag så gärna, jag får ju lära mig samtidigt så det är bara kul. Blev tre eller fyra avtryck och det sista vart helt ok. Så snart har hon rätta knickset inne. Nu snackas det om att öva att lägga bedövning med en special maskin, jag har anmält mig som frivillig patient igen. Lika bra att öva bort min nål/sprut rädsla med proffs innan jag ska börja lägga bedövning med mina kursare.

Har även fått följa med Sofie till ett dagis på 5 års besök. Fick hjälpa henne att berätta för barnen om hur man ska sköta sina tänder och hur det går till när det blir ett hål i tanden. Älskar dessa besök. Barnen är så goa och fina. Helst skulle man ju göra det på heltid.


Här står dom och smyger ihop geggan som sen ska bli mitt avtryck. Visst ser dom sneaky ut?

 

Ser ni den blicken?! Ser ut som att han tänker 'Nu du, ska du få dig så du tiger nån gång, mohahahah'...typ.


'Tjoff in i ugnen'

Åh man är så fin med avtryck i munnen.

 

Två blekfisar på väg till ett 5 års besök.

Sofie smög sig på mig när jag bytte om efter utflykten till dagiset.

Så här reagerade jag då! Ehh, normalt?


Praktikdag 1

Trots att jag glömde mina skor har det gått bra. Fixade ett par skor som jag kan ha under dessa fyra dagar jag ska ha praktik. När jag kom imorse var alla så glada att se mig igen. Är kul att vara på en klinik där man känner sig så välkommen. Dom i Kalix är toppen på att ta hand om nytt folk. Nu är ju jag nygammal här men då är dom nästan ännu bättre. Känns som en stor familj typ. Haha.

Har vart med Sofie idag och vi har haft det riktigt skoj. Har fått registrera på datorn, städa rummet mellan patienterna, hämta patienterna i väntrummet och allt annat som jag gjorde sist jag hade praktik. Skillnaden denna gången är att jag nu kan se på hennes teknik rent praktiskt när hon arbetar och lära mig av det. Förut har man inte vetat hur svårt det faktiskt är (iaf just nu) att skrapa tandsten eller köra med ultraljudet. Men nu kan jag 'ta in' informationen och använda mig av den på ett annat sätt. Fick även polera tänderna och pensla flourlack på en av patienterna. Superkul att jobba med riktiga patienter.

Imorgon ska Sofie på ett dagis och informera 5 åringar om tänder och tandborstning. Jag får självklart följa med. Har vart med på det förut och det är väldigt skoj för barnen brukar vara så goa. Kul dag att se fram emot imorgon alltså.


Sofie är så söt, snäll och rolig. Man kan inte låta bli att bli lite kär i henne.

Praktik

Nu drar jag iväg på den första av fyra praktikdagar. Börjar inte så bra då jag glömt mina klinikskor i skolan. :P

Woho!

'Vid dagens praktiska examination i momentet preklinik i delkursen Tandanatomi/Preklinik 7,0 hp (inom Oral Hälsa I, 18 hp) uppvisade du ett godkänt resultat. Du visade att du hade mycket bra kontroll över både instrument och metod vid scaling och en utmärkt sonderingsteknik.' 

Detta meddelande fick jag just på mailen. Även om jag var ganska säker på att jag klarat det är det alltid härligt att få det bekräftat.

Depuration

Gick bra på examinationen idag så jag är ganska säker på att jag fått godkänt. Hon sa hela tiden 'Perfekt', 'Det ser bra ut', 'Du sitter jättebra' m.m. Var inne hos henne i kanske 2 minuter och sen sa hon att jag var klar. Fick inte göra så mycket egentligen, men hon sa att hon ser snabbt om man kan eller inte. Får svaret imorgon på mailen. Tror som sagt att det gått bra.

Ska duscha och packa lite och sen kl 11.30 blir det lunch nere på stan. Efter lunchen ska vi och skriva kontrakt på lägenheten som jag redan berättat. Känns ganska bra idag med andra ord ;)


Snart klar

Fick ett mail av min lärare tidigare ikväll att jag klarat kursen Vetenskaplig metod, som vi redovisade idag. Så nu har jag bara en enda liten grej kvar att göra och det är att depurera på en docka imorgon. Efter lektionen ska vi ut ett gäng från klassen och käka lunch för att fira att terminen är slut och att vi klarat av den :)

Helt sjukt hur fort det gått. På onsdag morgon drar jag hem till Kalix för att börja mitt nästan 4 veckor långa jullov. Ska ha praktik under fyra dagar när jag kommer hem men det räknar jag inte till skolarbete då det är för kul för att räknas som det.

Finally

Imorgon kl 14.30 ska vi och skriva kontrakt på en lägenhet. Fått tag på en 4:a på mariehem. Den är 105m2 och ser ut så här:

Sjukt skönt att vi äntligen fått tag på nått. Vi flyttar in redan i januari. Den är lite väl stor för oss två men det är ett förstahandskontrakt så det får vara värt de extra pengarna det kommer kosta oss. Allt annat vi kollat på har vart i andrahand, möblerade och bara för några månader. Vi orkar inte hålla på att flytta runt massa och det är inte kul att inte få bo med sina egna möbler. Måste vara så rädd om allt och man kan inte riktigt leva som vanligt när allt bara är till låns.

Så om nån från kalix ska flyta till umeå och inte har hittat nånstans att bo så finns ett rum ledigt hos oss.


Heeelg

Min helg börjar prick ......NU! För jag har just skickat in den absolut sista skoluppgiften för denna terminen. Känns så gött! Bara seminarium på måndag och examination i depuration på tisdag så börjar mitt jullov sen. Har lov från 8:e dec till 10 jan. Kommer bli helt underbart. Åker hem till Kalix så fort som möjligt och får ev komma ner hit för att hjälpa Linus om vi ska flytta. :)

Idag ska jag baka nya lussebullar för de tog slut fortare än fortast förra gången. Och sen ska jag lägga mig i sängen och läsa i min bok. Åhh så skönt att inte ha några måsten.

Bild från i sommras

TBC-spruta

Brrrr! Det är riktigt kallt här i Umeå idag. Vet inte exakta graderna men med tanke på att himlen är helt klar och solen lyser så borde det vara KALLT!

Är ledig idag men ska till skolan kl 13 för att ta TBC-sprutan. Sen jag började här har jag tatt 3 sprutor, två blodprover och gett blod en gång så det känns som att det får vara bra med stick i armen på ett tag nu. Men det är toppen att vi får dessa sprutor av skolan så vi blir skyddade sen när vi ska börja jobba.

Kanske tar mig en sväng ner på stan för julklapps shopping efter sprutan. Lika bra att ta det när man ändå är igång.


RSS 2.0