Halloween

Igår firade hela Umeå halloween. Tror halva stan var utklädda, såg folk överallt med kostymer. Jag var inte sämre själv utan bjöd hit lite folk från klassen och drog på min finaste utklädningsstrass.

Vi hade mycket trevligt här hemma och sen bestämde vi oss för att gå ut på studentpubben där det var gratis inträde för alla som var utklädda. En lyckad kväll som gör att jag längtar till nästa års halloween. Men då ska jag satsa mer på dräkten och inte ha en sån här sista minuten ihopsatt utstyrsel.

Inte så svårt att gissa vad jag var kanske?

Jag, Malin och Nicole.

Magnus Uglla och Joker

Jag blir uppäten av Hulken

En Legogubbe


Ultraljud

På kliniklektionen idag har vi fått lära oss att använda ultraljud för att rengöra tänderna från plack och tandsten. Väldigt mycket lättare än handinstrument, iaf när man ska rengöra ovanför tandkötten. Sliter mindre på kroppen också känner man. Nackdelen är ljudet, shit vad det låter alltså!

Här är ett klipp på när halva klassen sitter och övar. Låter värre än myrornas krig.Plackindex

Här kommer en liten film på när Joel gjorde ett plackindex på Melissa

Intressant dag

Idag har vi inte haft vanliga lektonen i skolan utan vi har vart på Universum med alla termin ettor som tillhör medicinska fakulteten och hört på föredrag. Förmiddagen handlade om genus och på eftermiddagen kom Jan-Olov Madeleine och pratade med oss om mångfald och diskriminering. Väldigt intressant och nog gick jag därifrån med nya perspektiv på saker och ting.

Kul oxå att få träffa studenter från de andra programmen. I min grupp var det jag, två som gick läkarlinjen, en biomedicinare och en arbetsterapeut. Efter varje föreläsning hade vi en timmes tid för gruppsamtal och sen en timme för seminarium då alla skulle diskutera vad de olika grupperna kom fram till. Vi i våran grupp kom fram till bra saker och kom väldigt bra överens med varandra. Hade kunnat sitta hela tiden och prata bara med dom typ. Haha.

Nå ja nu ska jag skriva lite på mitt grupparbete och sen ska jag sova.

Umeå

Nu är vi tillbaka i Umeå igen efter en mycket trevlig helg i Kalix. Det tar på krafterna att åka bil så länge som vi gjort i helgen, ca 4 h dit och 4 h hem. Trots att man sitter stilla och inte gör av med nån energi är man helt slut när man kommer fram. Så nu ska vi se ett avsnitt Spartacus och sen blir det sängen för att sova.


Plackinfärgning och motiverande samtal

Igår var det dags för en ny plackinfärgning för att se om vi ändrat våra vanor och fått bättre munhygienvanor sen senast. Alla i våran grupp hade förbättrat sig mycket sen sist. Förra gången låg vi alla över 50% i plackindex och jag hade nästan 60%. Men igår hade ingen över 45% och jag hade minst av alla ;)


Joel som tandhygienist och Melissa som patient.

Infärgning pågår.

Haha Joel är inte så bra på det där med att bara hålla sig i munnen. (For the record, här har Melissa inte sköljt munnen det ska man göra innan placket syns. Hon har alltså inte så här mycket plack.)

Melissa fick ha mig som patient.

Se så rent och fint jag har. Knappt nå plack alls ;)

Här bor vi

Iaf över helgen. Men denna stugan är ganska mysig så det hade inte vart så pjåkigt att bo i den annars heller. Kanske får leja en traktor som kan köra ner den till umeå. Fast då skulle jag nog få bo själv, den är ganska låg i tack så Linus kan inte stå upprätt överallt.

Vi är hemma i Kalix nu för att gå på släktkalas ikväll och hämta lite grejer till våran lägenhet som vi saknar. Mysigt med en paus från Umeå och med massa mys med mamma och pappa :)


Nu blir det frukost!

Tentaresultatet är här...

En klasskompis skrev nyss på facebook att vi fått resultaten på cellbiologitentan.

Vart så klart apnervös dirket. Och det blev inte bättre när jag såg listan, hade glömt vilket nummer jag hade när vi gjorde den. Kom ihåg att jag skrev upp det nånstans när jag var på tentan, men vart...?! Tänka, tänka, tänka.. 'Aha på suddet, men vart är det då?!' Så efter 5 minuters letande efter suddet vet jag nu hur det gått. 

Jag är nr 3.


Plugga

Har just kollat igenom schemat och insett att jag måste plugga mer mikrobiologi.

Om jag efter nästa tenta ska få känna att 'detta klarade jag' måste jag lägga på ett kål nu. Har faktiskt inte vart roligt med varken kemin eller cellbiologin att känna att det kan gå åt vilket håll som helst. Kemin klarade jag tack och lov men det är jobbigt att leva i ovisshet. Mycket bättre då att känna att man klarar det direkt. Cellbiologin var likadan och den får vi tillbaka på måndag så nu går jag på helspänn och väntar igen. Åhh man är så dum som alltid pluggar i sista minuten.

Men till Mikrobiologi provet är det tre veckor så om jag bara börjar nu kommer det nog gå vägen :) Har just bokat upp all ledig tid i kalendern för att plugga, bara sista veckan innan har jag lyckets få ihop 23h avsatta för plugg (om jag kommer följa det är då sen en annan femma).

Så här glad blir jag om jag klarar det!

Nya böcker

Igår när jag kom hem från skolan låg detta paket innanför dörren.


Och i paketet låg kursliteraturen till 'Munhygien och prevention'. Har redan läst ut den rosa boken om motiverande samtal. Sjukt intressant! Skulle kunna läsa enbart om det i tre år om jag fick :)


Tisdag betyder klinik

Nu har jag äntligen lite bättre bilder. Idag satt vi hela lektionen och depurerade och det kommer vi nog göra de närmaste gångerna också, för vi är så sjuuuk söliga. Haha man kommer ju ingenvart känns det som. Tar 4 h att rengöra fyra tänder, haha :P Om vi inte snabbar på kommer vi väl sitta med dessa käkar ända till jul.

Petade min gubbe i ögonen med curetten hela tiden så min lärare gav honom glasögon så att jag skulle tänka på att han har ögon.

Tandsten och plack

Allt detta ska bort. Finns lika mycket under tandköttet också.

Våra instrument.

Vår kliniksal

Utsikten från fönstret. Vi sitter på 8:e våningen och skolan ligger uppe på en backe så vi har utsikt över hela stan typ

PUH!

Idag har vi haft lektioner från kl 8-17, och hela tiden har vi haft samma ämne. Munhygien och prevention. Vi har handlat om tandkrämer, eltandborstar, motivation och instruktion, hälsofrämjande och prevention. Har vart jätteintressant hela dagen men tillslut går det inte att ta in mer. Var ganska slut i skallen när jag kom hem. 

Som tur är har jag världens bästa Limpa här hemma som lagade mat åt mig så jag kunde sova en timme när jag kom hem. Så nu efter lite sömn och mat är jag snart mig själv igen.

Nu ska han snart dra iväg på innebandy match och då ska jag roa mig själv med att baka sånna här små läckerheter.


Macaroner heter dom och är nästan som små färgglada biskvier. Bakade dessa i fredags då jag hade tjejkväll här och de vart supergoda. Smaksatte de gula med citron, de rosa med hallon och de bruna med choklad och apelsin. Har lovat att mamma ska få några när jag kommer hem i helgen så det är bara att sätta igång och få det gjort.

Agneta

Min fina, fina chef på folktandvården gick bort i förrgår. Det är enbart tack vare henne jag sitter här idag. Det var hon som fick mig att tänka i tandvårdsbanor.

När jag haft min praktik på folktandvården skulle det hållas ett ledningsmöte för alla cheferna inom folktandvården norbotten (tror jag det var. Kanske norra sverige, jag vet inte). Iaf så ville Agneta att jag som praktikant skulle komma dit och prata lite om min praktik och hur det kom sig att jag hamnat där.

Här är vad jag skrev:

"Jag kommer ihåg när jag 19 år gammal, just hemflyttad från Göteborg, satt i tandläkarstolen inne hos min tandläkare Agneta.  Mitt i undersökningen när vi sitter och väntar på att sköterskan ska framkalla röntgenbilderna frågar hon mig:

’Skulle inte du vilja ha en praktikplats här? Du är ju så trevlig, positiv och framåt du skulle passa här hos oss. Skulle du inte tycka att det var kul? Vi har en kille här nu som är på praktik, jag kan ta in honom om du vill fråga om hur det är.’


Jag tackade så klart nej. Skulle jag jobba inom tandvården? Glöm din dröm.

>

Men efter att jag gått därifrån kunde jag ändå inte släppa tanken. Detta var inte en tanke som jag delade med mig av till någon, inte ens min sambo, för jag tänkte, hur skulle jag kunna jobba där? Min skola var en mer praktiskt inriktad skola och där av var utbudet på kurser rätt begränsat. Jag tänkte för att bli tandläkare, sköterska (vilket var de enda yrkena jag trodde fanns då) måste man säkert ha högsta betyg.  Så jag la det på minnet, men lååångt långt bak i huvudet.


Jag började senare jobba och stannade på mitt nya jobb i ca ett och ett halvt år. Sen på grund av nedskärningar fick jag tyvärr sluta på det ställe. Och just i samband med detta så hölls det en Jobb & Studie mässa på Furuhedskolan som jag blev tipsad om. Jag åkte dit för att kolla in lite av utbudet som fanns och här kommer vi till det lite roliga.


En gång varannan timme på denna mässa så har alla ställen och skolor en information som man får gå på. Jag satt och väntade utanför ett företag som jag var intresserad av men de dök aldrig upp. Jag var nu tvungen att 10 min efter att alla informationer startat (och därmed alla dörrar till klassrummen stängts) hitta nått nytt som lät intressant och sedan smyga mig in där. INTE så sugen på det va! Så jag sa till min kompis ’ Vi går in genom första bästa dörr som är öppen’. Och innanför den första bästa dörren som var öppen satt…. Agneta!


Vi gick in och lyssnade på presentationen, det var ingen annan där så hon höll en speciellt för oss. När hon pratade om tandhygienister, och vad de gör, dök plötslig den där lilla tanken upp igen. Kanske det ändå skulle vara kul att testa?! Innan jag visste ordet av så hade jag fått mig en betald praktikplats på Folktandvården i kalix.  Där fick jag stanna i 3 månader.


Nu lite om själva praktiken.


Från början var det tänkt att jag skulle stanna i 2 månader, men jag fick frågan av Agneta, som tydligen var nöjd med mig, om jag ville förlänga med en månad i slutet av första perioden. Detta ville jag självklart göra!


Under första veckan jag var där fick jag vara inne i sterilen och lära mig hur den fungerar. Kunde då även passa på att plugga in alla namn, både på personer och på instrumenten. Efter det fick jag vara hos tandhygienisten Linda som från första stund var väldigt mån om att jag skulle få ut något av min praktik. Hon sa till mig ’Sitt nära! Glo in i munnen på folk! Fråga så fort du undrar nått! Gå in i de andra rummen om du tycker att du sett samma sak för många gånger här inne!’ Detta var väldigt skönt för mig som den nya praktikanten att slippa fråga om jag får se, eller känna mig osäker på vad jag får och inte får göra. Man är alltid osäker när man kommer till ett nytt ställe, även om jag nu rätt fort finner mig till rätta.


Jag var hos Linda i 2 veckor och sprang ibland även över till en tjej som pluggade 3:e året på hygienistutbildningen i Umeå som jobbar 50%. Även hon var väldigt välkomnande och utmanade mig snabbt att börja göra saker. Fick t.ex. polera tänderna på henne redan 2:a veckan för att få känna på hur det är att vara i en mun. Med henne kunde jag även prata om skolan, utbildningen och hur det är som ung att jobba med det här yrket. Och det tror jag har bidragit till mitt beslut att söka till tandhygienist nu i höst.


4:e veckan fick jag vara med en tandläkare, och där fick jag verkligen börja ’jobba’.  Jag fick assistera tandläkaren under lagningar, hela tiden med en sköterska bakom min rygg vilket gjorde att man kände sig trygg och sporrad till att testa lite mer.


Och jag måste säga att alla på kliniken har från första stund gjort allt för att jag ska trivas. Dom har verkligen intresserat sig för att ta reda på vem jag är och vad jag vill. Dom har pushat mig till saker som jag först varit tveksam till och kanske sagt nej till. Men genom att visa att dom litat på mig och mina förmågor så har jag tillslut testat och det har gått bra. Jag har kunnat gå fram och tillbaka mellan rummen både hos tandläkarna och hygienisterna och vart lika välkommen överallt. Har även fått möjligheten att vara med på en narkosbehandling, jag har fått vara med på uppsök på dagis hos 5-åringar. Fått träffa tandvårdsrädda patienter, vart med på motiverande samtal om att sluta röka m.m. Alltså jag har fått se och vara med på allt!


Det har vart superkul att få den här möjligheten och jag känner nu att jag är glad att dom skar ner personal på mitt andra jobb, jag är glad att jag missade det där andra företagets information för annars hade jag fortfarande suttit hemma och undrat vad jag skulle plugga till. För ska jag vara helt ärlig så hade jag inte kommit på tandhygienist själv om inte Agneta gjort så bra reklam för det."


Det är alltså historien om hur jag hamnade här i Umeå. Så som ni ser är det enbart Agnetas förtjänst. Hon såg potential i mig och att jag skulle passa som hygienist. Sen gav hon sig inte förrens jag stod i receptionen den där måndagen i februari och undrade vart mitt skåp var. Hon uppmuntrade mig och hjälpte mig så jag kunde läsa upp betyg på komvux samtidigt som jag hade praktik hos dom.

Hon var under hela min praktik väldigt mån om mig och att jag skulle trivas men även att jag skulle få se ALLT och göra så mycket som jag bara kunde tillåtas göra. Allt för att jag skulle få en så bra praktik som möjligt. Hon såg även mycket annat i mig som hon var noga med att få mig att utveckla. Som min skriv- och 'talar'talang. Mamma har alltid sagt att jag har det, men mamma är ju ändå mamma. Men när Agneta tog upp det insåg jag att det kanske var nått att ha ändå. Hon såg också till att utnyttja den både för hennes del och för min personliga utveckling. Som när jag fick komma och prata för ledningsgruppen och även denna bloggen är hennes förtjänst.

Det är med stor sorg och saknad jag skriver detta inlägg. Kände henne en så väldigt kort tid tyvärr men känner ändå att jag kom henne väldigt nära då hon blev en sorts mentor för mig. Jag har henne mycket att tacka för och önskar att jag vart tydligare med det förut.

Mina tankar går till hennes familj som måste ha det oerhört tufft just nu och till alla kollegor i Kalix. Hon var alldels för ung för detta öde, men det är så det fungerar tyvärr. De som förtjänar det minst är de som drabbas.

Depuration

Förra veckan på tisdagens kliniklektion fick vi lära oss hur man slipar tandstensinstrumenten. Höll på med det hela lektionen, var ganska svårt att veta hur man skulle luta instrumenten och slipstenen för att få det bra. Men till slut fick nog alla kläm på det där.

På denna veckans kliniklektion fick vi fortsätta öva på att slipa våra instrument och så fick vi börja depurera. Skit skoj men mycket svårare än jag trodde. Eller det var ganska lätt men det är ju för att vi har dockor som patienter. Dom bryr sig liksom inte om att vi hugger dom i kinden 111 ggr med våra sylvassa instrument. Sen är dom ganska bra på att gapa också. Men hade vi haft riktiga patienter hade det vart skit svårt. Bara att veta hur man ska sitta för att komma åt i vissa vinklar på tanden tar ett tag att lära sig. Tur vi har många lektioner till att öva på detta moment.

Bilder:

Så här såg min gubbe ut när vi kom in i salen på tisdags morgonen.
Stackarn måste ha vart rejält hungrig eftersom han börjat käka på bänken.

Allt det röda ska föreställa plack och det ska bort. Om ni kan skymta nått gult (trots den kassa bildkvalitén på min mobilkamera) ska det föreställa tandsten som även det ska bort.

Snodde två bilder av Zandra. Hennes mobil slår min med hästlängder :) :
Koncentrerad?!

Plackinfärgning

Har helt glömt att berätta om vad vi fick göra på kliniken i fredags. Vi gjorde plackinfärgningar på varandra. Vi var tre och tre och sen skulle en vara patient , en tandhygienist och en fick vara sköterska. Sen färgade vi in varandras tänder och räknade ut plackindex. Osså turades vi om så att alla fick öva på att bedöma vad som var plack och skriva journal m.m. Var faktiskt riktigt kul.

Här nedan är jag patient när Melissa gjorde en infärgning på mig. Detta ni ser på bilden är inte plack utan själva infärgningen. Man sköljer munnen med vatten efter att man fått färgen på tänderna och då ser man vart placket sitter. Jag hade väldigt, väldigt lite plack men på många ytor. Bra att veta för min fortsatta tanborstning i livet.


Cellbiologi

Har ingen aning om hur tentan gick, men det känns inte som att det gick nå bra. Hon ställde ännu konstigare frågor på denna tentan än på de jag övat på. Vet inte hur jag ska förklara men ibland svarade hon på sina egna frågor i själva frågan. Så då var det lite svårt att veta vad hon ville ha ut av frågan. Inte bara jag som kände så heller, så då kan det ju inte bero på att jag bara råkas vara ovanligt dum :P

Men men ingen ide att tänka mer på den. Det går som det går.

Nu ska Limpa få datorn så ska jag baka lite. Det blir vita chokladmuffins med hallon och citron. Gött!

Lugnt

Insåg att läraren bara ställde frågorna konstigt. Jag kan det mesta, måste bara tänka till lite extra innan man svarar. Så nu ger jag upp för ikväll. Tentan är kl 10 imorgon så jag hinner repetera det sista innan jag drar iväg. Känns skönt.

Tror jag tar mina spring kläder på mig så jag kan sticka ut på en runda direkt efter tentan. Den håller på till kl 12 och sen har vi inte nästa lektion förrens kl 14 så jag har lite tid över och då passar det ju perfa med lite träning i det fina höstvädret.

En bild för att det är roligare att läsa inlägg med en bild :P

Ännu en tenta

Hela helgen har jag pluggat, och nu ska jag plugga lite till. Sen kl 20 drar jag till min bästa vän och kompis för våran söndagstradition med Grey's anatomy och skitsnack.

Jag hoppas starkt på att kvällens avsnitt kommer handla om cellbiologi, helst inriktad på munhålan, så jag kan förena nytta med nöje. Kanske Derek får en tandköttsinflammation eller Meredih kanske får ett plötsligt sug att berätat allt om epitelvävnad i munnens  slemhinna. Det skulle vara toppen, men det är inte så troligt va?!

Var inte så stressad över denna tentan igår. Då kände jag att jag hade bra koll på läget då jag har pluggat mycket denna veckan. Men idag fick jag tag på några gamla tentor som våran lärare haft tidigare. SHIT det var som att jag pluggat engelska till ett matteprov. Fattade nada. Så nu sitter jag här och kämpar med att försöka svara på tentorna och lite instuderingsfrågor så kommer jag väl kanske eventuellt kunna ha en liten chans att klara mig imon. Haha OMG ALLTSÅ!

Annars haft en bra helg med badminton, god mat och mys med Linus.

friday night lights

Jag, Linus och en klasskompis till honom ska nu ner på stan och sätta oss på nån pub med varsin öl och 'bara vara'.

Umeå är såååå mycket bättre än Kalix på det sättet. I Kalix har vi väl två ställen där man kan gå ut tror jag och jag tycker faktiskt inte att man kan 'hänga' särskilt bra på nått av dom. Där är det fullt ös medvetslös eller inget alls. Men här kan man välja ställe efter tycke och smak.

Jag får passa på att njuta ikväll, för imon och på söndag blir det plugga inför cellbiologitentan på måndag.


JAAA!

Jag klarade kemitentan. Wohooooooo! Så skönt att veta att man slipper göra om den. Hade nästan räknat med att kugga så jag vart överlycklig när vi helt plötsligt igår fick tillbaka den och jag insåg att jag klarat den. Och med 3 poängs marginal dessutom :D

Skönt att ha klarat båda tentorna so far. Nu har vi en på måndag i cellbiologi också sen är det inte några tentor på ett tag. Är bra att jag klarade kemin så jag kan fokusera allt pluggande på cellbiologin så jag kan klara den med.


Resa

Jag är sjuk sugen på att resa just nu. Spelar ingen roll vart jag skulel åka. Räcker med nått bara över en helg. Förra hösten när jag jobbade på Silja Line fixade jag en billig sparesa åt mig och två kompisar till Tallinn. Var borta totalt 4 dagar, tors-sön. Underbar stad som verkligen överträffade mina förväntningar. Vackra hus, väldigt bra shopping och framför allt jättebilligt med spa behandlingar och massage. Skulle inte vara fel att åka dit igen, men var som helts går bra egentligen :P

Här kommer tre bilder jag tog när vi var där:


Friday night

Efter att vi äntligen fått gjort bort den ökända kemitentan i torsdags bestämde vi oss för att fira på fredagen. Vi samlades först ett gäng tjejer hemma hos Dana. Sen kring 22 gick vi in till stan och mötte upp några fler ur klassen. Vi satt sedan på olika pubar och snackade, dansade och bara njöt av att vi hade en pluggfri helg framför oss.RSS 2.0