Happy times

Hjärt- och lungräddningen i fredags gick bra. Var lite segt men det gjorde inget, var kul att lära sig ändå. Fick göra flera gånger så att det verkligen skulle sitta. Hoppas man får göra detta igen om några år så att man håller igång kunskapen. Man vet aldrig när man kan behöva det.

Sen hade vi även examinaton i fredags då vi skulle utvärdera och kommentera några filmer som vi spelat in tidigare i veckan (berättar mer om det i ett eget inlägg). Examinationen gick bra. Tror iofs inte att man kunde misslyckas med den då man bara skulle ge kommentarer och synpunkter på sitt eget aggerande.

Förresten. Så här glad blev jag idag när jag fick tillbaka tentan i Anatomi/Fysiologi:

Hade så klart klarat den, och som vanligt med god marginal.
(Bild från lillebrors student i sommras)

Hjärt- och lungräddning

Det är vad som står på schemat idag. Börjar kl 13 och sen har vi planerad tid till kl 17 men jag hoppas att vi slutar före det. Ska bli intressant och roligt att få lära sig detta ordentligt. Man vet aldrig när det kan vara bra att kunna detta. Hoppas vi får lära oss massor!

Fika

För er som inte vet det så älskar jag att baka. Gillar inte så mycket att äta det jag bakat (vilket kanske är tur när man är tandhygienist). Tror jag bakar för att jag tycker om att bjuda på och ge bort fika. Alla blir så glada när man bjuder på färskt hembakt fika. Gick Livsmedelsprogrammet på gymnasiet och tanken när jag sökte in var att bli konditor. Men ödet ville nått annat och nu kommer jag istället att jobba med att förebygga de skador som fikat bidrar till :P Så det kan gå!

Till helgen ska några kompisar från Kalix komma hit och hälsa på och som den bakgalning jag är vill jag helst ha två sortes fika att bjuda på. Så ikväll kommer jag baka havremums, som jag kallar dem. Ett gammalt recept jag fått av min mamma. Sen ska jag baka chokladmaränger också, men de är godast färska så de bakar jag när vi ska äta dem. Mumma!

Havremums

Tvinnade bullar

Chokladmaränger

Bästa gänget!

Har suttit och kollat igenom massa bilder på min dator idag. Då hittade jag bl.a denna härliga bilden på alla de som jobbar på folktandvården i Kalix. Tog den i våras för ett litet projekt jag gjorde åt dem. Nu är denna bilden inte helt uppdaterad för det är några nya som börjat. Men i stora drag så är detta alla.


Kommer blir superskoj att få komma tillbaka dit i sommar för att jobba några månader. Kan sakna att springa mellan rummen och prata med alla eller att hitta på bus med Sofie och Linda :P Hoppas på att det är här man hamnar sen när man är klar. Men man vet ju aldrig vad som händer och vart livet för en.

klinisk tillämpning

Såg på schemat nu att vi börjar farmakologin först på torsdag. Så från imorgon och till torsdag blir det Klinisk tillämpning som gäller. Skönt med lite praktiskt att variera allt det teoretiska med.

Imorgon ska vi börja med att lära oss att skriva journaler tror jag. Kan vara bra att vi är förberdda sen när vi ska ut på kliniken. Senare i veckan ska vi göra nån övning där vi låssas vara patient och tandhygienist så ska dom filma oss och sen ska vi utvärdera det med lärarna. Blir skoj men svårt tror jag. Inte vet väl jag hur man snackar med en patient.

Då vet ni lite av hur veckan kommer se ut :)Helg - som den ska vara

Denna helgen är den bästa på länge. Får verkligen tid att ladda mina batterier. Här hemma gör vi just ingenting. Vaknar sent för att förflytta oss till soffan med våra täcken och sen ligga där i nån timme till. Känner mig så avslapnad och har inga måsten som hänger över mig. Ingenting som måste läsas, fixas, lagas eller köpas. Jag behöver inte ens tänka på att laga mat för vi har några matlådor i kylen som vi bara kan värma när vi är hungriga.

Kursen som vi läst senaste veckorna har varit väldigt jobbig. Den har inte vart så svår egentligen,  det vi läst är ganska basic. Men det svåra har vart att det är så mycket nya ord som man skulle hinna lära sig. Hade man kunnat dom sen innan eller om man hade kunnat få säga de på svenska hade det inte vart så svårt tror jag. Nu blev de att man blandade ihop var och varannat ord och sen blev man osäker på vilket som var just den där lilla nerven eller utskottet.

Men som jag skrev igår så kändes det ändå ganska bra på tentan. Hoppas på att få kunna lägga denna kursen bakom mig nu så jag kan fokusera till 100% på farmakologin som vi nu ska börja med. Tror den kan bli knepig också. Men om man bara planerar sin tid och pluggandet så brukar det gå bra!


Kanske tar mig en härlig vinterprommenad idag bara för att jag kan :)

Lördag

Tentan igår kändes bra. Jag tror jag har klarat den. Satt och försökte räkna lite poäng medans jag skrev och då hade jag godkänt iaf. Fast det är ju förutsatt att jag svarat rätt på de frågor jag räknat med så klart.

Så idag har jag kunnat slappna av ordentligt. Haha låg kvar i sängen till halv två fast jag vaknade 10. Det är LYX! Har nyss bakat en kladdis och nu håller vi på att städa lite här hemma för om nån timme kommer några vänner hit och fikar.


Kladdis.

Tenta idag

Håll tummarna kl 9.00-11.00. När denna är över blir det mer uppdatering här igen. Ämnet för dagen är anatomi/fysiologi.

Nolia

Idag har jag vart hela dagen på Nolia utbildning och framtid. Skrev tidigare att jag skulle på den och idag var det alltså dags. Åkte upp till Piteå redan igår för att slippa ge mig av allt för tidigt denna morgonen. Min vän Linnea studerar i piteå så jag kunde låna en sängplats av henne och alltså förena nytta med nöje :)

Kl 9.00 slog mässan upp portarna och vi var där lite innan dess för att ställa iordning och byta om och så. I vår monter fick man 'blinga' en tandborste. Gick lite segt i början men efter nån kvart började det rulla på och sen var det högsta fart fram till kl 14 då alla började droppa av (mässan stängde kl 15). Har pratat mig hes idag och jag var helt slut i huvudet när jag kom hem. Haha. Kul att så många var intresserade av våran monter. Trodde kanske man skulle kunna få prata med 3-4 st under hela dagen som skulle vara verkligt intresserade men det var många, många fler.

Vissa var inte så intresserade av oss från början utan ville bara åt våra tandborstar. Men tack vare att de var tvugna att stå kvar för att kunna göra sina tandborstar fick vi en pratsund med dem. Och det verkade faktiskt som att vi lyckades fånga någras intresse som inte alls från början tänkt att det var möjligt att bli nått inom tandvården. Det tycker jag är extra kul eftersom att det var så jag själv hamnade där jag är idag. Jag trodde man var tvungen att ha höga betyg och att det var lång tid att plugga. Men så är det inte. Så för mig var det extra lätt att locka ungdomarna, för jag vet ju exakt vad det var som lockade mig.

Vi var en av de montara som faktiskt lyckades fånga ungdomarna och jag tror att det där med att låta dom göra något kreativt är en jättebra idé. För de montrar där det bara finns godis och broschyrer där stannar inte de ungdomarna som inte är intresserade av just den utbildningen eller arbetsplatsen eller vad det kan vara. De bara tar en godis och går vidare. Men hos oss stannar de flesta plus att de sen står med oss i någon minut medans de gör sin tandborste. Detta gjorde att vi hade tid att snärja nån extra förutom de som redan innan tänkt på tandvården.Jag min nöt glömde kameran. Men jag såg att det var massa fotografer där som fotade massor så jag ska se om jag inte kan få tag på någon bild. Här får ni iaf se hur det kan se ut när man blingat en tandborste. Detta var min som jag inte riktigt fick tid till att blinga. Hade velat ha strass över hema borsten. Den fick iaf namnet discobrush.

Parodontologi

Klarade tentan. Hade 41 poäng av 47. Jag går från klarhet till klarhet. Måste sluta tro att det går dåligt på alla tentor. Eller iaf sluta säga det till alla, blir bara så fånigt sen när det gått jättebra. Har knappt ens vart nära att kugga på nån ännu. Bara Kemin men då hade jag ändå 3 poäng över så det var inte allra värst heller. :P

Som ni förstår är detta en mycket trevligt dag för mig! Ska fira detta resultatet med att plugga lite anatomi, hahaha. The wonderful life of being a student.

Galen

Oh herre, har inte någon fritid för tillfället. Känns som att det är hur mycket som helst att pluggan till tentan nästa fredag. Så mycket nya ord, utryck och annat så jag blir snurrig. Försöker sitta och plugga så mycket jag bara mäktar med, men igår tog det stopp. Var tvungen att gå och lägga mig och sova 2h efter skolan för jag höll på att säcka ihop. Haha inte så farligt som det låter men jag var väldigt trött helt enkelt.

Vi lär oss nått nytt varje minut, på varje föreläsning, varje dag. Går skola från 10-15 om dagarna och sen sitter vi kvar ibland till ca 17 annars går jag hem och sätter mig och pluggar tills det är dags för matlagning. Sen är det till att plugga igen. Men idag hann jag hör och häpna med en sväng till gymmet, såg nyss sveriges mästerkock och nu bloggar jag. Inte illa va?

Detta äR nog den intensivaste kursen vi haft hittills. Men trotts att den håller på att driva mig till vansinne är det mycket, mycket rolig och intressant. Vi får lära oss allt om huvudets anatomi. Ska kunna vad alla ben, alla nerver, alla kärl och alla hål i benet där nerver/kärl kommer ut heter. Mycket att hålla reda på men det är nog så krångligt bara för att det är latinska ord. Kommer kännas UNDERBART när denna kursen är över. Vi bestämde några idag att när det är klart ska vi ut och fira.

Skönt att prommenera till skolan när solen skiner och himelen är blå.

Plugg

Satt kvar 2h och pluggade på skolan efter dagens föreläsning. Sen satte jag mig efter middagen här hemma också och har suttit i ca tre timmar. Var bra att jag gjorde det för jag har inte pluggat nått i helgen som jag tänkt mig. Opps! Men nu ger jag mig för kvällen, känner mig väldigt nöjd.

Tänkte visa er min plugghörna som jag fixat nu när våran inneboende flyttat ut. Har den i vårat gästrum där det knappt finns några grejer eller möbler. Det är perfekt, för det ger noll distraktioner. Ställde in några ljuslyktor för att höja mysfaktorn ett snäpp. Sen slängde jag upp alla mina grejer och satte igång.

Bra belysning är A och O för att kunna plugga bra.
Filt är också bra så man inte börjar frysa. :)

Ljus för extra mys.


1. Lypsyl, mobil, tuggummi och choklad ifall jag blir sugen på nått. Allt på plats så jag inte går iväg för att hämta nått. Jag kommer sällan tillbaka då.

2. Bok för att komplettera de papper vi får på föreläsningarna

3. Kursens målbeskrinving så jag vet vad jag förväntas kunna för att bli godkänd. Målen är jättebra för denna kursen, har skrivit i detalj exakt vad vi behöver kunna. Står det inte med där behöver vi inte kunna det så man kan ha den som bocklista.

4. Papper från föreläsningarna. TIPS!: Jag brukar skriva datum på dom när jag får dom så jag vet i vilken ordning jag ska ha dom sen när jag pluggar.

5. Skrivhäfte både för hemmaplugg och lektioner.

6. Häfte där jag skriver upp ord jag inte kan med en förklaring så jag kan plugga in det som glosor sen. Behöver jag inte ha med till skolan.

7. Markeringspennor så man kan stryka under det viktigaste  eller para ihop bild med text.


Kalix

Befinner mig hemma i Kalix över helgen, så det blir inte så mycket uppdaterande. Ska fira en kompis som fyller år och passa på att mysa med mina päron. Har med alla antekningar från anatomi/fysiologi föreläsningarna så att jag ändå kan plugga när jag är här. Fick lite läst under den nästan 4 h långa bilfärden igår, men efter ett tag blev det mörkt så då gick det inte att läsa mer.

Bjuder på en gammal bild på mig från när mitt hår var mörkt så ni har nått att kolla på tills jag kan uppdatera igen. :)

Bild: Linnea

Resultat

Idag när jag kom till skolan möttes jag av en uppspelt klass. Resultatet på tentan vi skrev i måndags hade nämligen landat i mailen imorse. Vi gjorde två tentor i två olika ämnen samtidigt i måndags. En i kariologi och en i parodontologi. Den vi fick tillbaka idag var kariologitentan. Den jag var mest säker på att jag kuggat. Fick läsa flera gånger innan jag fattade att jag inte bara klarat den utan med god marginal dessutom.

Jag fattar ärligt talat ingenting! Eller uppenbarligen fattar jag mer än jag tror med tanke på resultatet. Gött var det iaf. Nu är det bara att invänta resultatet från den andra.


RSS 2.0