Tentan

Tentan idag gick skitdåligt. Åh vad jag är besviken på mig själv. Har pluggat stenhårt denna veckan verkligen men på helt fel saker. Jag har fokuserat på att lära mig alla svåra namn och konstiga saker men så har jag missat på så enkla saker att en 3 åring kan det typ. Haha nä, så illa var det kanske inte men jag började blanda ihop saker och klantade till det helt enkelt.

Blir less på att när jag bara lär in mig ytligt så klara jag det oftast väldigt bra. Men nu när jag verkligen vart duktig och kämpat med att plugga och har läst båda böckerna från pärm till pärm på en vecka. DÅ klantar jag till det och kan mindre än någonsin.

Så det känns som att jag kommer få göra omtenta på detta faktiskt. Men men som jag skrev igår, då får jag lära mig det ännu bättre :) Vi får resultatet redan denna veckan så jag behöver inte vänta allt för länge på resultatet iaf.

Efter skolan tog jag med mig två klasskompisar hem och så firade vi att tentan nu iaf är gjord. Detta gjorde vi med att käka hemmagjord sushi. Vart jättegott och detta lättade upp mitt humör betydligt. Mysigt att ta sig tid att slappa efter en tenta oavsett om den gått bra eller dåligt.

Så här fina blev våra rullar :)

Dålig bloggdag

Haha blev tvärtom mot för vad jag skrev igår.

Pluggade nästan inget igår och har suttit hela dagen idag istället. Men jag märker när jag läser i böckerna att jag kan det nu. Vissa saker som man är lite osäker på men så är det alltid. Så jag håller tummarna för att det ska gå vägen på tentan imorgon. Och om det inte skulle göra det så är en omtenta inte hela världen. Då får man bara en möjlighet att lära sig det ännu bättre. Fast det bästa är ju så klart om man får slippa det och kunna gå vidare i lugn och ro.

Jaja nu ska jag räkna ut ett karies index och sen ger jag mig för ikväll. God natt!

Helg

Har man en tenta på en måndag får man räkna med att plugga minst en av dagarna på helgen. Så jag ser till att få det överstökat idag så kan jag ta det lite lugnt imorgon och kanske bara repetera lite på kvällen innan jag lägger mig.

Förutom att plugga idag ska vi iväg till Ersboda för att gå på Intersport, D&D och handla mat på coop. Sen ikväll kommer 2 kompisar hit för att se vår lägenhet och få sig lite fika.

På tal om fika. Igår bakade jag macaroner till min klasskompis. Hennes kille fyller år imorgon men dom skulle ha kalas idag och då ville hon bjuda på nått gott. Jag som älskar att baka ställde upp som bagare. Dom blev jättebra både till utseende och smak. Små, krispiga på ytan och sega i mitten med syrlig kräm i mitten. Vad mer kan man önska av ett bakverk?

Även om vi är blivande tandhygienister älskar vi fika och annat gott. Bara man äter med måtta och inte massa sötslisk varje dag så är det okej. 5-6 mål om dagen är vad tänderna klarar för att det inte ska bli hål. Ju mindre kolhydrater desto bättre och riktigt söta saker som godis, läsk och fika kan man försöka hålla till helgerna. Sen är det nog ingen av oss i klassen som är helt maniska och följer detta till 100%. Klart man gör undantag då och då, men då kompenserar vi med mycket vatten, flourskölj och mindre sött nån annan dag istället :)Soluppgång och äggklocka

Denna vackra vy fick jag njuta av imorse när jag åt min frukost.


Idag ska jag fortsätta med pluggandet. Går inte till skolan utan ska försöka sitta här hemma. Brukar lätt bli distraherad när jag pluggar hemma, men jag har lagt upp ett schema så jag hoppas det ska gå bra.

Jag är en sån som kan plugga i ca 30-45 minuter sen måste jag ta en kort paus på 10-15 min. Så sånna här dagar  är äggklockan min bästa vän haha. Sätter den på den tid jag vill plugga och sen när den ringer får jag ta en paus. Ställer även in klockan under pauserna för att jag inte ska råkas ta för långa. Jaja, dags att börja då kanske?!

Kursliteratur

Nått som är tröökigt men som måste göras då och då är att köpa kurslitteratur. Jag brukar försöka avvakta med att beställa böckerna tills jag vet hur mycket dom kommer att användas. Är ganska dyrt om man skulle köpa alla böcker som står på kurslitteraturlistan. Ska dom inte användas så mycket kan det vara bättre att låna på biblioteket eller att kika i nån kompis bok. Sen är det även så att på tandhygienistprogrammet får vi ganska mycket material på föreläsningarna så vissa kurser behöver man inte ens låna boken på biblioteket, man klarar sig bra på det man får av läraren. Så vi betalar 100 kr/termin så får vi de flesta

Vissa böcker köper jag dock. T.ex de som vi ska använda till flera kurser och de från Gothia förlag. Jag tycker att deras böcker är toppen! Väldigt lättläsliga, bra förklaringar och tydliga bilder. Toppen, toppen, toppen! Tror att man kan ha användning för dom även efter att man gått ut skolan.

Varför tar jag då upp detta nu?! Jo av den enkla anledning att jag just beställt hem 3 böcker för totalt över 1000 kr. Svider i plånboken nu, men man får tänka på att det kommer ge ett bra jobb sen med bra betalt. Så det får vara värt att leva fattigt ett tag som Magnus Uggla sjunger. Nu ska jag sova. Gnatt!Två av böckerna jag köpt från Gothia.

Sammanfattning

Här kommer två bilder som sammanfattar min dag ganska bra.

Plugg på skolan

Plugg hemma i sängen

Har gått väldigt bra att plugga idag. Fick in mycket mer i hjärnan jämfört med igår. Igår satt vi med musik i öronen och läste böcker och anteckningar var för sig.  Men idag bytte vi taktik och tog gamla tentor som vi sen hjälptes åt att svara på. Väldigt bra metod som funkar utmärkt för mig. Då får man diskutera varje fråga och sen hjälpas åt att förstå och hitta bra formuleringar som man sen kan använda ifall liknande fråga dyker upp på tentan.

Genom att svara på gamla tentor märker man vilka frågor som återkommer år efter år och utifrån det kan man sen lägga upp sina pluggpass. Man märker då vad som är viktigt att kunna och vad som är oviktigt. När man sen dessutom gör som oss och hjälps åt blir det både roligare och intressantare. Sen är det bra att läsa hemma så att man ändå vet vart i texten man hittar svaren och så att man kan fråga de andra när man träffas om det är nått man inte fattar. Denna kombinationen är det bästa sättet för mig när jag pluggar.

Nya tag

Gick så där idag, både vad gäller pluggandet och springandet. Var väldigt okoncentrerad när jag skulle sitta och läsa och sen gick det lite väl tungt när jag sprang. Men jag tar nya tag imorgon.

Ska lägga mig tidigt ikväll så jag är pigg imorgon. Jag ska upp till skolan och plugga från kl 9-13. Vi har bokat ett grupprum, vilket brukar vara bra för att få läsro. Ute i biblioteket kan det vara lite stojigt så det är skönt att få sitta mer privat. Spec när man pluggar till en tenta. Finns inte så mycket mer att skriva nu så jag tror jag stänger ner för dagen.

God natt!

Så här såg det ut när jag pluggade kemi en dag i höstas.

Pluggdag

Igår hade vi veckans enda lektion. Hade Kariologi och fick lära oss ätt räkna index för karies. Ganska klurigt med alla räkneregler måste jag säga, men om man bara är noga så går det bra. Så nu är det inläsning varje dag fram till tentan. Har överlag ganska mycket inläsning på detta programmet. Det betyder mer ansvar för oss studerande, vi måste själva se till att sätta undan tid varje dag. För mig passar det perfekt att få kunna sova ut lite extra på morgonen och sen ta tag i studierna under dagen.

Förra terminen slarvade jag lite i början med att sitta hemma och plugga men sen insåg jag att även om vi bara har halvdagar eller halv vecka så måste man sitta sammanlagt 40h i veckan för att klara godkänt. Och då har jag ändå ett stort försprång före de andra i klassen då jag haft praktik 4månader innan jag började. Så länge man är normalbegåvad och inte nått supersnille får man räkna med att det tar upp lika mycket tid som ett heltids arbete att studera.

Nu ska jag ge mig iväg till skolan bibliotek för jag är inte bra på att sitta hemma och plugga. Jag brukar försöka få med mig nån till skolan istället för där är jag 70% mer effektiv än om jag sitter hemma kan jag nästan lova. Blir väldigt lätt distraherad och gör som Alfons när jag sitter hemma 'ska bara ta disken, ska bara hämta.. '. Sitter man på skolan går det inte att göra så mycket annat än att bara sitta och läsa :)

Ser ut så här idag så jag kan jogga hem från skolan sen.
Måste komma i form till Varvet förstår ni.

Morgonstund har guld i mun

Har startat denna dagen med att baka två plåtar kladdkakemuffins och nu har jag en deg på jäsning som ska bli ostfrallor sen. Det är nämligen så att Sofie ska komma hit idag och kolla på min nya lägenhet och då vil man ju bjuda på det bästa man har. Och eftersom mina muffins tog slut igår när mina klasskompisar var här så fick jag baka nya idag.

Vi hade det väldigt trevligt igår  med fika, skitsnack och Batman begins. Fick mig två inflyttnings presenter också, nått jag inte väntat mig men det var pressenter helt i min stil. En flaska jordgubbschampange och en korkskruvsöppnare.


Färska muffins

Mina fina pressenter kom i väldigt fina påsar.

Mina pressenter. Haha kolla gubben alltså.

Löjrom

Några klasskompisar till mig ska komma på fika och lägenhetsinspektion senare ikväll. Därför har hela denna dagen spenderats med att städa, vika tvätt och 'piffa' som dom säger i alla inredningsprogram. Så nu är lägenheten så fin som aldrig förr. Har burit ner massa grejer till förrådet så nu har vi massa plats här och så ser det inte lika rörigt ut längre.

Kommer bjuda på både gofika och lite tilltugg. Så klart måste jag bjuda på kalixlöjrom i crustader och till det har jag även gravad lax. Sen blir det kladdkakemuffins och en mjuk havrekaka med vaniljkräm i mitten. Klagar nån på den menyn så kan den personen inte vara riktigt frisk :PLägenheten

Filmade vår lägenhet en solig dag förra veckan. Tänkte att det kan vara kul för er att se hur vi bor. Kan tyvärr inte lägga in klippet här utan får nöja mig med att bara länka till det istället.

Klicka HÄR för en visning i vår lya.

News

Har en kul grej att berätta för er.

Fick ett samtal för några dagar sedan från en Marita på landstinget i norrbotten. Hon sa att hon hört talas om mig och undrade om jag ville vara med på Nolia utbildning och framtid i deras monter och berätta om hur det är att plugga till tandhygienist. Vi ska 'blinga' tandborstar m.m och jag tror det kommer bli superkul. Blev väldigt glad och smickrad att dom frågade mig och ser det som ett gott betyg.

Så 15/2 möter ni mig i Norrbottens läns landstings monter i Piteå.

Ska vara så här glad hela den dagen, det lovar jag!

Rimfrost

Så här vackert har vi haft det i Umeå idag. Hoppas på sol imorgon för då blir det ännu vackrare!


Det är här nu!

Haha bara för att jag klagade på att internet inte kommit så fick vi det ikväll. Limpa ringde till leverantören tidigare idag och då visa det sig att dom glömt att skicka papper till nätleverantören (krångligt med två olika, jag vet). Men han lovade att ringa dit och att det skulle funka till kvällen och det gör det nu. Så jag är happy!

Har beställt lite kurslitteratur nu och har även kollat igenom de 20 nya mailen jag fått, samt skickat in en studieförsäkran till csn. Så då ska allt det viktigaste vara fixat tror jag.

Man blir faktiskt lite låst av att inte ha internet hemma har jag märkt under tiden vi inte haft det. Man missar väldigt mycket socialt och även vissa saker som har med skolan att göra. I dagens samhälle använder vi nätet och mailen till så mycket och det är först när man blir av med det som man märker hur beroende man är. Sa nyss till Linus att nu kommer vi få mindre fritid igen. All ledig tid man har sitter man, iaf jag, vid datorn om möjlighet ges. Måste försöka minska på det och inte sitta och slösurfa så mycket. Skulle ju kunna få massa annat gjort den tiden.

Snart så...

..har vi internet. Hoppas jag iaf. Skulle ha fått det igår men det kom aldrig. Så vi får se när vi får det fixat. Tänkte bara meddela detta så ni vet att jag inte övergett bloggen. Lovar mer ordentlig uppdatereing när det bara börjar funka.

Kan berätta lite om skolan, började i veckan. Har läst parodontologi och idag började vi med kariologi. Två väldigt intressanta kurser som man verkligen lär sig av. Kul när man känner att man kan lära sig nått nytt och att man vill gå till skolan och ha lektioner.

nåja ville bara ge er ett livstecken så ni inte oroar er. ;)

Hörs när jag fått ordentligt internet.

Tillbaka i Umeå

Nu är vi tillbaka i Umeå efter ett superhärlig jullov. Har ägnat gaden åt att bära in de möbler vi hade med från Kalix i nya lägenheten idag. Hade ett fullastat släp med möbler och annat med oss hit. Vi har inte flyttat över de grejer vi har i vår lägenhet där vi bor just nu ännu. Det ska vi flytta över imorgon så det blir en sista natt här nu. Vi beställde en obligatorisk flyttpizza och passade på att mysa ordentlig nu denna sista natt här på berghem.

Dagen imorgon kommer bestå av städning och flyttning som ni kanske förstår. Blir vi klara tidigt åker vi nog en sväng på Mio och köper en soffa också. :)

Ska försöka skriva mer här på bloggen nu när jag har tillgång till en egen dator och någorlunda snabbt internet igen. Kommer dock inte ha så mycket att skriva om innan skolan börjar igen, men kan försöka uppdatera om lägenheten och lite sånt så länge.

Trött efter en 4h lång bilresa och massa flyttande.

RSS 2.0