Glömt

Ser att jag glömt skriva hur det gick på Farmakologitentan vi gjorde för nån vecka sen. Fick tillbaka den förra veckan och jag hade klarat den. Alltid lika skönt när man får resultatet och ser att det gått vägen.

Tenta

Har skrivit tenta idag. Oral diagnostisk radiologi, eller röntgen som det heter med ett lättare ord :P Kändes bra!

Jag har inte pluggat särskillt mycket inför denna tentan och har inte vart ett dugg stressad över detta faktum. Nästan tvärt om, vart hur lugn som helst. Vet inte om det är för att vi jobbat med ämnet både praktiskt och teoretiskt samtidigt och att det vi läst därför gått in på ett annat sätt än tidigare eller om det är nått annat. Verkar som att de flesta i klassen inte jobbat allt för hårt inför denna tentan, så jag är inte ensam om att ha tagit det lugnt heller.

Ämnet har inte känts så 'stort' som de tidigare ämnena där det vart full fart med 100% nytt in dagarna i ändå. Så nu när det bara vart 100% nytt in första dagen, 80% andra, 70% tredje osv osv, har vi kunnat slappa mer för vi är van vid ett högra tempo. Kan det vara så kanske?! Don't know!

Iaf gick jag till tentan imorse lugn som en filbunke och kom ut först av alla lika lugn. Vet att jag missat några frågor men det visste jag redan när jag satt och skrev. Många andra kom däremot inte ut lika lugna som dom gick in. Allmäna åsikten var att tentan var svår. Jag tyckte inte att den var så svår men har blivit mer och mer nervös under dagen av att alla andra vart så nervösa.

Så nu är jag helt plötsligt inte så säker längre. Jag menar så lugn som jag är kommer jag ju säkert ha kuggat bara därför. Haha alltså blir det så att man nu ska behöva gå och vänta med fjärilar i magen på även denna tentan. Typiskt!

Patienter

Igår skulle vi äntligen få ta bilder på riktiga patienter. Har inte varit så nervös som jag trodde jag skulle vara men nog har det känts i magen alltid. Kom i god tid på morgonen och fixade med rummet/båset där jag skulle vara och sprang runt som en virrig höna med de andra i min grupp. Sen när vi skulle få patienterna utdelade till oss fick vi veta att det var ett återbud och att vi skulle lotta vem som skulle få jobba på en docka. Gissa vem som drog nitlotten... Jo jag!

Vart så besviken att jag nästan började gråta. Haha fånigt jag vet, men jag kunde inte hjälpa det. Har verkligen sett fram emot detta länge och var så taggad att göra det, så får man jobba på en sketen docka. :( Men efter en timme släppte besvikelsen och jag tänkte att det var bra att jag fick chans att öva lite mer på en patient som inte kan klaga :P Gick jättebra och jag behövde bara ta om två bilder som egentligen inte var dåliga, de bara kunde bli lite bättre. Så jag vet ju vad jag håller på med iaf.

Sen är det bra också för nästa gång vi ska ha patienter är jag garanterad att få en. Så nu får jag se fram emot det tillfället istället. Hoppas jag får nån som ska ta ett helt tandstatus, 18 bilder, eller nått annat klurigt så jag får ta mycket bilder när jag äntligen får en riktig patient.

Idag är det lördag och jag och Linus tänkte dra ner på stan för att kolla läget. Kvällen ska jag ägna åt att plugga till tentan vi har på måndag. Bjuder er på en fin, söt och underbar video som jag snubblade över idag. Ha en härlig lördag!


TePe

Idag har vi haft en paus i allt som har med röntgen att göra. Hade istället ett vanligt klinikpass. Där vi övade på att göra plackinfärgningar, at hälsodeklarationer, mäta fickdjup kolla blödningstendens i tandköttet m.m. Var skönt att få göra nått annat en dag, nått man 'kan'.

Efter lektionen hade vi en träff med TePe. Dom bjöd på lunch och berättade om sina produkter och som pricken över i fick vi alla en liten kartong med produkterna att ta med oss hem. Alltid kul med 'gift bags' och sen är det ju bra att man får produkter så man kan testa hemma. Blir lättare att veta vad man ska rekomendera till olika patienter om man vet hur de känns och fungerar.

Detta låg i lådan.

Massa olika tandborstar

Mellanrumsborstar i olika storlek och mjukhet.

Tandtråd, tandstickor, olika resefodral och hållare.

Bildtagning 2 och 3

Jag skrev tidigare att på bildtagning 2 skulle vi bara få ett försök på oss för varje bild. När sen alla 18 bilder var tagna fick vi visa in bilderna för en lärare. Då fick man veta om dom var godkända eller om man skulle ta om dom. Vid omtagningen gällde samma sak som vid första, bara ett försök per bild och så där höll vi på en hel eftermiddag. Jag hann färdigt med att ta ett komplett helstatus så idag under bildtagning 3 fick jag fota hur mycket jag ville igen.

Trodde förut att det var idag vi skulle få öva på varandra men det är tydligen imorgon. Då ska vi inte ta några bilder utan bara öva på att sätta in sensorn på rätt sätt. Så idag fick jag leka fritt. Passade på att öva mycket på att ta bitewing bilder (visar kronorna på över- och underkäkens tänder i samma bild). Det är enl mig de svåraste bilderna att ta då det är många saker som ska komma med på bilden. Var många av tandsköterskorna som höll med mig så det var ju tur att man inte har svårt för det lättaste :P

Förra veckan jobbade jag med Hildnig som var lite trixig med hög och smal gom. Men som jag ändå lyckades få till bra bilder på efter ett tags kämpande. Idag fick jag en docka som heter Iris och göta petter vad besvärlig hon var. Fick ta om molarbilden (längst bak) 11 gånger innan en sköterska konstaterade att det inte gick att få bättre än vad jag fått på första bilden. Suck!

Men man lär sig ALLTID nått, och även denna gången. Är nu så j*kla duktig att ta molarbilder så ni anar inte.

Patienten för dagen, Iris.

Alla inringade är på samma tänder i munnen. Lite less jag var!

Hon har ett ovanligt stort huvud skulle jag säga men inte blev det lättare för det.

Home school

Idag börjar jag kl 8 men jag ska stanna hemma och plugga till lunch har jag tänkt. Har haft svårt att hålla mig fokuserad under de teorilektionerna vi haft hittills i detta ämne. Ofta så har läraren nått powerpoint och så släcker dom lampan och då somnar fröken Lovisa mer än lätt. Spec när det inte är så mycket att anteckna utan mest bara sitta och lyssna. Så jag får ta det hemma känner jag.

Sen efter lunch har jag 'bildtagning 3'. Har glömt att skriva om 'bildtagning 2' men jag gör ett kombinerat långt inlägg om dom sen i eftermiddag när jag kommer hem. Får ta fritt med bilder idag så då ska jag passa på att öva på det jag känner mig osäker på. Kul, kul, kul. Den praktiska delen av detta ämne är verkligen inte nått man somnar av. Haha att ett ämne kan vara så delat :P

Plugg i solen på balkongen = GÖTT!

cheesecake

Helgen har vart underbar. Vi har haft kanon väder här i Umeå så mesta delen av tiden har jag spenderat utomhus. Fredag tog jag en kort löprunda på 4 km. På lördag vilade jag från springandet och tog en prommis med min kompis på 2h och igår avslutade jag helgen med att ta en runda runt nydalasjön (9km + vägen till och från mig).

Har hunnit läsa ut en bok och börja på en annan. Läste under förra veckan Camilla Läckbergs bok Fyrvaktaren. Helt ok var den, lagom spännande och bra flyt. Den jag nu börjat läsa heter Åskgudens son och är skriven av Arto Paasilina, en av pappas favvosar. Får se om jag gillar den.

Har även hunnit med att äta massa gott under helgen. Bl.a. porterstek, honungsgratinerad chèvre, het tomatsoppa och igår gjorde jag en egen variant på cheesecake. Jag försöker hålla mig så mycket som möjligt från socker i min kost. Man skulle kunna tro att det är för att jag läser till tandhygienist men så är faktiskt inte fallet. Jag mår bättre utan helt enkelt. Men bara därför är jag inte mindre sugen på gott fika, godis m.m. Så igår slängde jag ihop en cheesecake som bara innehåller 1 msk socker totalt (ka vara 1,5dl egentligen).

Den vart supergod. Kände ingen skillnad i smaken från en vanlig. Istället för digistive som botten tog jag kokos, mald mandel och smält smör. Smaksatte själva 'krämen' med apelsin. Riktigt nice blev det.


Röntgen

Började med att vi fick en genomgång av hur apparaterna fungerade. Sen fick jag och Joel hälsa på vår patient som hette Torsten. Mycket trevlig man det där.. och snygg! Haha, lite äcklig med, för han var en docka med riktiga människotänder. Bleeee. Alltså riktiga tänder i en levande människa är ju inte äckligt (oftast) men i en docka känns det lite skummt.

Iaf, efter att vi hälsat fick Joel ta på Torsten en blykrage så att han inte skulle utsättas för onödig strålning. Bra att ha en assistent ibland ;)


Efter det satte vi in en sensor (bild) i munnen. Den är digital och skickar bilderna direkt in i datorn så man inte behöver hålla på och springa massa för att framkalla/skanna bilderna. Jättesmart juh!

Sen fick man stå och ställa in riktningen på kameran. Tog typ 5 min för varje bild och var värre än ett gympapass. Man fick nämligen vara och huka sig kring dockan för att se att man satt bilden och kameran i vinkel. Har nog gjort 70-80 benböj idag. När riktningen var inställd gick man ut ur rummet och tryckte på en knapp så knäptes ett kort.

Kortet kunde se ut nått sånt här. Just detta kortet var bra taget och godkändes. Men om kortet var dåligt fick man gå in igen och rikta om kameran ev flytta sensorn och sen ta en till och ett till, och ett till. Nån bild tog vi om 5-6ggr innan det vart bra. Tur att Torsten var tålmodig.

Idag var första tillfället som vi fick öva på att ta bilder. Vi fick ingen genomgång innan så att vi skulle få testa oss fram. Fick ta hur många bilder vi ville, det viktiga var att vi fick öva och kunde få fram bra bilder på slutet. Genomgången ska vi få på lektionen imorgon. Sen ska vi ta mer bilder efter det.

Nästa övningstillfälle får vi bara ett försök på varje bild och sen får vi gå till nån som ska bedömma vilka vi ska ta om. Så då blir det inte att vi kommer ta lika mycket bilder. Måste skärpa till sig då så man riktar kameran rätt. Får inte utsätta patienten för massa onödig strålning.

Tredje tillfället ska vi få öva på varandra för att se hur det kommer kännas för patienten sen och sista tillfället kommer vi ha en riktig patient. AAAAAAAHHHH!!! Det är redan nästa fredag för min del. Jag är i grupp A och vi är första gruppen ut att öva på riktiga patienter. Kul, läskigt och alldeles, alldeles underbart.

1 mil

Föreläsningarna igår var rätt sega. Fick läsa om lagar och sånt som gäller kring röntgen och strålning m.m. Viktigt att kunna men ack så tråkigt. Men idag ska vi för börja öva att ta bilder. Hur kul?! Vi är uppdelade i grupper för det finns inte så många rum där man kan öva och min grupp börjar först kl 13. As nice med sovmorgon. Spec med tanke på vad jag gjorde igår kväll... 

Jag och Melissa drog ut och sprang. Tog ett varv runt nydalasjön som , enl Melissa, är ca 9 km lång. Denna runda + att jag sprang till och från sjön gjorde att jag sprang lite mer än en mil igår. NICE! Och jag tycker inte ens att jag känner av det i kroppen idag. Men igår kväll, jösses. Då kände jag av det. Var helt slut när jag kom hem och däckade i sängen kl 22-30-23 nån gång. Haha men det är det värt, man känner sig så bra både i kropp och själ när man kommer hem från en sån runda.

Tack Melissa för att du ville komma med mig. Hade nog inte orkat runt utan dig.

Slut efter rundan

Oral diagnostisk radiologi

Imorgon börjar vi en ny kurs som heter Oral diagnostisk radiologi. Vi ska alltså lära oss allt om röntgen, hur vi ska ta bilder, hur vi ska tyda bilder och mycket annat. Kommer bli superintressant. Har längtat efter denna kursen länge. Vi kommer hålla på med detta nu varje dag under två veckor och sen om tre veckor 28/3 har vi tenta. Spännande spännande.

Börjar kl 8 imorgon så nu går jag och lägger mig så jag är pigg imorgon.


Bildregn

Idag gjorde Joel en plackinfärgning på mig. Och sen hände inget mer för vi ville alla ta helg. Haha skulle ha lektion från 13-17 men kl 14.30 hade många redan gått hem. Så då gick jag med. Tog massa bilder till er idag så ni får se mer av mitt vackra face!

Först fick jag lägga mig i stolen.

Vi kollade att alla instrument fanns på plats

Sen gjorde vi infärgningen. Använde oss av dessa färgrondeller.

Joel färgar och jag tänker på bloggen

Sen försvann min mun så att han inte kunde jobba :(

Sen kom den tillbaka så att han kunde jobba :D

Min utsikt från stolen

Sen fick Joel städa medans jag tog bilder på mig själv i ett par skyddsglasögon

Han skrev in resultatet i datorn och såg allmänt proffsig ut

När han var klar med det sa han 'Tack och hej' och slängde ut mig bland båsen.
Tog en bild åt er där, så ni får se hur det ser ut på kliniken där vi håller till.
Massa bås bredvid varandra med huvuden som sticker upp lite här och var.

Oj höll på att glömma:

Jag fick ha dom finaste skyddsglasögonen på heeeela kliniken. Men bara en stund för dom är lite små och klämmer så man får skitont i huvudet. Joel ville också vara med på bilden och detta var det han kunde ådstakomma för 'handpose' under press. Haha ser ut som att han ska bända upp munnen med pincetten.

Så det var min dag i skolan det. Då vet ni hur det kan gå till där.

Klinik

Idag har vi haft några timmars praktisk lektion på förmiddagen. Vi får öva på varandra att ta anamneser ( typ intervjuer), hälsodeklarationer, registrera och räkna ut plackindex med hjälp av plackinfärgning och skrapa lite tandsten. Tyvärr är det nästan ingen av oss som har nån tandsten så det blir inte så mycket övning på det. Längtar tills vi får 'riktiga' patienter som har lite mer som man kan öva på.

Imorgon är vi lediga fram till kl 13 och sen har vi återigen ett klinikpass. Ska ta med kameran då så att ni får se hur det ser ut. Är dåligt med bilder från skolan på bloggen tycker jag. Måste bli skärpning på det! Inget kul utan bilder.

Nu ska jag ta mig ett bad och sen slänga mig i sängen med en bra bok. Sån lyx man kan unna sig när man inte har nån tenta att plugga till ;)

Semlor

Vart inga semlor för mig på fettisdagen. Men idag efter skolan gick vi ett gäng hem till oss för att baka och mysa. Gästerna fick bestämma vad som skulle bakas och då blev det semlor. Så idag har jag ätit årets första och enda semla. Var god men inte så där perfekt saftig som man vill ha den så jag får leta efter ett nytt recept till nästa år.

Haha som de sanna tandhygienister vi är öste vi på med fullt med florsocker. :P Tur vi vet hur man räddar tänderna efter en sån här sockerchock!

Mini semlor

Gjorde en åt Linus också med ett hjärta på.

Soligt

För det mesta har vi det soligt och fint här i Umeå. Idag var inget undantag.


Farmakologitenta

Tentan kändes bra. Är säker på att jag klarat den, den var lättare än jag trodde. Gick fort att skriva och frågorna var lätta om man bara vart med på lektionerna och läst i papprena. Var klar på kanske 40 min.

Efter tentan sprang jag hem. Tänkte att det passar utmärkt att springa hem när man ändå inte har nått annat för sig på resten av dagen. Och det gjorde det, gick hur bra som helst. När jag var nästan hemma tog jag t.o.m. en avstickare/omväg så att jag kunde vara ute lite längre. Det är sånna här dagar man bara älskar att springa, när det känns som att energin aldrig tar slut.

Haha sen när jag kom hem började jag spola upp vatten till ett bad, sen gick jag till datorn. Fastnade där och lästelite bloggar m.m och kommer helt plötsligt ihåg 'shit, badet'. När jag kommer in ser det ut så här:

Haha ser ni hur nära det var att rinna över kanten? Snacka om att komma i sista sekunden.

Tenta...igen

På onsdag har vi tenta...igen. Haha nästan bara det vi gör kan man tro. Men just denna terminen har det vart mycket tentor. Har en ca var tredje vecka hade nån räknat ut. Jobbigt att måsta prestera hela tiden men ändå kul och intressant. Puh livet som blivande tandhygienist är inte alltid en dans på rosor.

Jag kan tycka att det är just en sån här grej som är jobbigt med att utbildningen bara är på två år och inte obligatoriskt på tre år. För vi kan aldrig gå in djupt på något utan det är lite korvstoppning nu och sen kommer fördjupningarna under tredje frivilliga året. Allt måste avklaras så fort för att de som väljer att bara läsa två år ska vara klara när de går ut. Med ett obligatoriskt tredje år kan utbildningen läggas upp på ett annat sätt och man får då kanske lite mer tid till varje ämne och kan fördjupa sig och lära sig allt mer långvarigt istället för denna ytinlärning som jag känner att jag håller på med väldigt mycket nu. Tror det är många personer som håller med mig.

Men det verkar ju vara på gång ett beslut om detta så vi får hoppas att det blir snart. :)

Idag satt vi till kl 18 på skolan och pluggade och imorgon ska vi sitta kl 10-16. Jag däckar när jag kommer hem och sen pluggar jag lite mer. Har alltså inte nått liv för tillfället. Det blir kanske inte så mycket updates här nu idag och imorgon som ni kanske förstår. Men jag lovar att uppdatera så fort tentan är skriven.

Håll tummarna för mig nu!

Skoterutflykt

Längtar efter soliga dagar i Kalix då hela gänget bestämmer sig för att dra ut i Pålängs skärgård med skotrarna. Då vi kör ett tag tills vi hittar nån hamn eller standkant och gräver en håla i snön där vi kan sitta i solen och grilla. Sen lägger sig tjejerna i snön eller på skotrarna för att sola medans grabbarna kör omkring och testar varandras skotrar och håller elden vid liv.

Det är livet!


Inspelningen

Speladen in en film som en del av kursen Klinisk tillämpning 1. Vi skulle vara två och två där en av oss låtsades vara en patient och den andra tandhygienist. Den som var patient fick välja mellan 5 olika patientfall och skulle sedan spela en av dessa patienter. Vi fick inte ha några manus men fick ändå förbereda lite innan så vi kunde bestämma gemensamma mål, vad vi skulle ta upp med patienten m.m.

Detta var patienten jag skulle prata med:

Allmänt status: 48-årig distriktsläkare. Snusare, cirka 2 dosor per vecka.

Oralt status. Låg fyllningsfrekvens, några enstaka 5 mm tandsköttsfickor i underkäken. Plack index 22%. Ställvis tandsten approximalt.

Munhygienvanor: Tandborstning 2 ggr/dag. Använder el-tandborste och fluortandkräm och använder aldrig något approximalt.

Fanns inte jättemycket att prata om med patienten egentligen. Bra vanor, inga hål och nästan inga fyllningar sen tidigare. Överlag ganska bra munhälsa och bra vanor. Jag valde att snacka med honom/henne om de tandköttsfickorna som fanns och motiverade honom/henne till att börja använda tandtråd/mellanrumsborstar för att kanske få fickorna att läka ut. Snusen kom vi fram till redan innan att vi inte skulle prata om, pat är ändå läkare och vet förmodligen riskerna med snusning.

Sen fick vi alltså filma detta samtalet och två dagar senare gick vi igenom det med läraren som gav oss råd och tips på vad vi ska tänkta på i fortsättningen. Kul med nått nytt men väldigt jobbigt att se och höra sig själv på filmen :P

RSS 2.0