Umeå

Hemma i Umeå igen. Kändes skönt att komma hit efter en veckas semester 'hemma'. Här i Umeå är all snö borta och isen som låg på nydalasjön när vi åkte hem har smält. Helt underbart att gå runt sjön i solen på kvällarna och höra hur vattnet kluckar mot strandkanten. Älskar denna staden!

Nu är det bara 5 veckor kvar av denna terminen. Jag kan knappt fatta hur fort tiden har gått. Känns som att man inte hinner med. Blir nästan lite ledsen av att tänka på hur snabbt det kommer vara över. :( Men samtidigt kan man ju inte hålla på att plugga för all framtid. Får försöka njuta av tiden här och skapa fina minnen för livet. Nått som jag tror att jag inte kommer ha några problem med.

Anestesiövning

Idag har vart den roligaste dagen på utbildningen hittills tror jag. Vi har lagt bedövning på varandra och det var hur kul som helst!

Jag och Malin valde att lägga bedövningen på varandra. Detta visade sig vara ett mycket bra val då Malin var BÄST på att lägga på spruträdda lilla mig. Jag kände inte av ett enda av hennes stick och hon var supercool hela tiden. Kände mig lugn och sansad under hela tiden, t.o.m innan hon stack mig första gången. 

Efter att hon lagt på mig var det en timme tills jag skulle lägga på henne så då hann jag bli lite nervös inför det. Men när det väl var dags att lägga första sprutan var jag återigen helt lugn. Skakade inte ens på handen. Åh var häftigt att få testa både att lägga och att bli bedövad. Haha kändes som att man fick världens silikonläppar som putade, men sen när man kollade i en spegel syntes det ingenting.

Jag har länge gruvat mig för denna delen av mitt blivande yrke. Har känt att detta var den biten som jag inte skulle gilla sen när jag väl kom ut i arbetslivet. Att ha det ansvaret att sticka någon med en spruta. Men nu är det min nya favvo del. Vill sticka mer och mer och mer. Haha kul att man kan ändra sin åsikt  bara så där efter en lektion.

Längtar tills imorgon då vi ska köra på med del 2.

Snart hemma igen

Jag gick nyss in på min skolmail och möttes av beskedet att jag klarat anestesitentan. Yey!

Idag åker vi hem till Umeå. Så snart kommer det bli mer liv här på bloggen igen. Har haft en underbart påsk och känner mig redo att köra hårt kommande 5 veckor fram till sommarlovet.

I denna soffa på denna vindskyddade varma altan har jag spenderat mitt lov.

Sol, mat, sova

Spenderar dagarna på mitt påsklov med att sola, äta god mat och bara lata mig. Vi har väl egentligen inte något som heter påsklov utan det räknas som instuderingsdagar. Men med en nyligen avklarad tenta så finns det inte så mycket att instudera dessa dagar så då får det heta påsklov bestämmer jag. Ska spendera 11 dagar här uppe i Kalix. Njuter av varje sekund måste jag säga.

Har bara matbilder att bjuda på då äta är nästan det enda jag gör här :P
Hemmagjord sushi

Chokladmousse med hjortron

Kycklinglåda.

Det går bra nu

Tentan idag gick bra. Svarade på allt och var klar ganska fort. Kändes som att hon gjort en väldigt lätt tenta men ändå fått med det viktigaste som vi verkligen måste kunna. Tror de flesta om inte alla kommer klara den. Men så är det med ämnen där man får både jobba praktiskt och teoretiskt sammtidigt. Mycket lättare att lära sig allt då.

Förresten, vi fick resultatet på ODR-tentan idag. Jag hade klarat den precis som jag trodde. Kändes härligt så här före påsk då omtentan är direkt efter lovet. Imorgon får vi tillbaka tentorna så då får jag se vilka poäng jag fick.

Kan sammanfatta denna veckan /månaden/ terminen med ett 'Det går bra nu!'



Anestesitenta

Gick jättebra att ha patient igår. Jag är ju bara för duktig alltså :P Haha nerå, men det gick som det skulle och det fanns väl inget som läraren invände på egentligen. Kul att äntligen ha fått det gjort! Längtar redan till nästa gång.

Idag kl 13 har jag anestesitenta. Känns lugnt inför den. Har lärt mig mycket på lektionerna så jag har inte behövt plugga så mycket hemma. Några timmar på mina lediga dagar har räckt fint. Eller jag vet ju inte ännu om det räckt fint, måste skriva tentan först innan jag vet det. Men det känns bra iaf.

Nu ska jag käka frukost och sen ska jag gå igenom mina papper en sista gång. Ikväll blir det löpträning med intervaller i uppförsbacke. Blääää. Men då får jag njuta av ett långt pass på ganska platt terräng imorgon istället. Förhoppningsvis kan jag öka farten då som tack för mitt slit i backen.

Skriver igen efter tentan om hur den kändes.


HURRA!!!!

Imorgon är det dags för rond två med en riktig, äkta, levande patient på röntgenkursen. Eftersom jag inte fick någon att lägga ner all min kärlek och mitt engagemang på förra gången är jag garanterad att få en patient imorgon. Eller ja, dyker inte någon av de, 7 eller 8, patienter som är inbokade upp kommer jag så klart inte få nån. Men sån otur får vi verkligen hoppas att jag inte har.

Min födelsedag idag förresten. Grattis mig! Firat med frukost på sängen, plugg på skolan, lunchbuffé på stan, solning, fika, träning och ett långt bad i vårat badkar. Perfekt dag alltså!

Tulpaner jag fått av mamma.

Bästa vännen kom över på en fika.

Familjen på besök i helgen.

Överraskning och tårta

Haha vilken sjuk dag det var här igår. Mamma, pappa, David och Carro (storebror och hans fästmö från göteborg) kom helt plötsligt och plingade på min dörr. Dom ville fira min födelsedag som är imorgon och hade planerat denna överraskning i veckor. Linus den lilla lurifaxen har vetat om det hela tiden. Imponerande att ingen råkats försäga sig. Snacka om att jag var chockad hela dagen igår.

Nu har de just åkt hem så det känns lite tomt. Men det varar inte allt för länge då jag har nya gäster inbokade kl 16. Så det bör plinga på min dörr vilken minut som helst. :P

Har ägnat morgonen åt att baka tårta för är det kalas är ju tårtan ett måste. Fyllde den med jordgubbar, hallon och vaniljkräm. Så här snygg blev den.


Mot skolan

Har lektion idag mellan kl 8-9. Efter det blir det plugga på biblioteket fram till lunch. Går hem vid lunch idag har jag tänkt. Vi ska få gäster ikväll så jag vill hinna hem och göra fint här och ev baka lite ;)


Onsdag

Idag hade vi klinik mellan kl 8-12. När kl var 10 var i stort sett alla less och började bege sig hemmåt. Vi gör samma saker där varje gång så det blir tyvärr att man ledsnar och vill gå hem istället för att finslipa på sonderingstekniken eller på att putsa varandras tänder.

Men jag har bestämt mig nu för att nästa tillfälle ska jag fasen vara kvar hela tiden och öva på hur jag ska sitta, både i förhållande till patienten och min hållning, hur jag ska använda mig av spegeln osv. Ska även ta mig en tur med ultraljudet över min partners tänder. Det har vi än så länge bara gjort på dockor men vi fick börja öva idag och då gjorde Caroline på mig så nästa gång är det min tur.

Kl 10 när vi väl lämnat kliniken gick vi ett gäng till biblioteket och satt där och pluggade till kl 16. Måste ha vart den effektivaste pluggadagen hittills för vi lärde oss hela tiden och vi tog inte en endaste paus. POWER!

När jag kom hem däremot behövde både min kropp och min hjärna en lång paus. Så efter middagen la jag mig i soffan och där blev jag sen ett bra tag. Somnade inte men det var nära. Kommer sova som en klubbad säl inatt kan jag lova.

Imorgon blir det 1h på kliniksal för att känna efter riktmärken i varandras munnar inför dagen-D då vi ska lägga bedövning på varandra.

En däckad liten Lovisa på köksgolvet.
Haha, har alltid haft lätt för att somna whenever, where ever!

Psykologi

Denna veckan har vi börjat med ännu en ny kurs så nu läser vi två st samtidigt. Det senaste tillskottet i vårt schema är Psykologi.

Kan beskriva den kursen med ett ord:
KUUUUUUUL!
Åhhh vad det är intressant.. och roligt.. och spännande.. och lärorikt. Jag har inte läst psykologi på gymnasiet som de flesta andra i min klass så därför är detta ett helt nytt ämne för mig. Vet inte om det är därför jag tycker det är kul eller om det är för att läraren är så bra som han är. Kanske är det en kombination?! Kul är det iaf.

Var lätt att kliva upp ur sängen och släpa min tunga bak till skolan imorse när jag visste att det var detta ämne som stod på schemat. Tror vi kommer hålla på med denna kursen till slutet på maj så det blir en av de längre vi har denna terminen. Men det gör mig absolut ingenting hade kunnat ha det hela terminen så kul som det är :P

Haha har jag sagt att jag tycker det är kul? Har ni förstått det nu kanske?... bra

Då säger jag goooood natt och laddar för en dag på kliniken imorgon!

Oral anestesi

I helgen har jag tatt det väldigt lugnt och bara vilat och gjort sånt som jag gillar. Alltså baka och läsa! Blev kärlekmums och macarons. Äter inte socker så jag har inte smakat de ännu men de fick godkännt av min kille. Jag fyller år nästa måndag så jag håller på att ladda upp frysen med fika för ev gäster som kan tänkas kika in till helgen.

Förra veckan började vi med en ny kurs: oral anestesi. Läser alltså om hur man lägger bedövningar, vad man ska tänka på , vart man ska sticka, hur mycket medel man ska använda m.m. Har tenta på den nästa vecka och efter det ska vi för börja öva på att lägga bedövningar på varandra. Gaaaah! Jag som är så sprut- och nålrädd. Haha grät sist jag tog bedövning hos tandläkarn och då var jag ändå typ 20 år. Vet att det inte är farligt men i don't like it anyways. Men vi har fått många vaccinationer och jag har ju blivit blodgivare sen jag flyttade hit för att vänja mig med nålar så det kommer säkert gå bra.

Kursen är än så länge inte allt för intressant men det är nog för att det är mest repetitioner på nerver och ben och sånt. Tror den blir roligare när man väl får kombinera det teoretiska med det praktiska. Även om det inte är roligaste kursen på länge lär jag mig nått nytt varjedag och det är ALLTID kul!

Kärlekmums

Macarons

1:a april

Åh denna veckan har flugit förbi. Ledig på tisdagen och resten halvdagar. Känns som att det vart fredag hela veckan. Förra veckan däremot var tung, då kändes det som måndag hela veckan. Men jag är inte ledig idag om ni trodde det. Börjar först kl 13 så det är därför jag kan sitta här och skriva

Har inte blivit lurad ännu (kan bero på att jag suttit själv här hemma hela dagen). Jag skriver ännu för jag är väldigt lättlurad, så det kommer kanske. Men målet för idag är att inte gå på nått. Jag ska vara benhård och inte tro på nått! Får se hur det kommer gå. Linus kan vara en luring alltså får passa mig för honom.

Idag har vi klinik så det blir det vanliga: att öva på varandra. Ska öva extra mycket på att sondera idag har jag tänkt så jag kanske kan få en liten signatur av läraren. När den väl är signerad har jag klarat alla de moment vi kan göra på varandra. De moment som är kvar sen är sånt vi bara kan göra på riktiga patienter. Ex som att mäta fickor, tror inte det är nån i klassen som har fickor och då är det ju svårt att öva på det.

Nu ska jag ta mig nå lunch och sen göra mig iordning för skola!

RSS 2.0