Torsdag

Kemin gick som jag förutspådde. Ligger på gränsen till godkänt, men om det är över eller under har jag ingen aning om. Försökte räkna lite poäng medans jag skrev provet för att se ungefär hur jag låg till. Då fick jag 2 poäng över godkänt men det är ju förutsatt att jag har svarat rätt :P Så nu är det bara att vänta och hoppas. 

Sen fick vi tillbaka tandanatomi tentan idag också. Ett poäng från alla rätt. Har inte vart så orolig för denna tentan då den var ganska lätt. Inte så mycket för mig att plugga in som har haft praktik hela våren och lärt mig alla namn på tänderna. Lite surt dock att jag inte kunde spika den när jag ändå var så nära. Men det viktigaste är ändå att jag fick godkänt.

Tentaplugg

Kemitenta imon! Nervös, men bara jag får godkänt är jag nöjd. Om det så bara är med en halv poängs marginal. Detta är den andra tentan vi ska ha men det känns som att det är den första. För från dag ett har alla (lärare och elever) bara tjatat om denna och att den kommer vara så svår. Så det är som den här man har fokuserat på och lagt mest energi på. Har vart väldigt mycket att läsa in på kort tid och när man som jag inte har läst kemi på gymnasiet så har det vart jobbigt och segt. Men jag känner nu att jag ändå har någorlunda koll på läget. Så det ska nog gå vägen.

Första tentan vi hade kändes som rena barnleken jämfört med denna så den räknas knappt som tenta tycker jag :P Var tandanatomi som första tentan handlade om och den får vi resultatet på imon efter kemitentan. Ska bli kul att se hur det gick. Bara för att jag just sa att den var så lätt kommer jag väl ha kuggat, haha. Måste berätta mer om hur den var sen. Ser att jag helt glömt skriva om hur den gick, men det får bli imon kväll då jag inte har nått att plugga för en gångs skull ;) Då kan jag passa på att utvärdera både tandanatomitentan och kemin.

Efter skolan imon ska jag stanna kvar och lämna blod för första gången. Ska bli spännande och kul. Måste försöka få med mig nån som håller mig sällskap så jag slipper bli så nervös. Hatar ju sprutor och nålar som ni vet.

Nå nu ska jag repetera lite kemi och sen sova.

Höst i umeå


Tisdag

Idag hade vi, som alltid på tisdag, lektion i labbet. Fick öva på att göra fyllningar och sedan putsa dem så de ska vara släta. Förra tisdagen gjorde vi på framtänderna och idag fick vi öva på tänderna lite längre bak. Det är superkul att få göra lite praktiskt men det tar tid. Haha en tand tar typ en timme. Haha, tänk om vi hade övat på riktiga patienter. Dom hade ju hunnit få kramp i käken innan vi hunnit ens halvvägs :P


När vi var klara med första tanden fick vi veta att vi kunde få göra vår examination på puts om vi kände att vi var redo. Självklart tog jag denna chansen och fick godkänt (så klart). Kändes skönt att veta att man kan det :) Och som pricken över i får jag ledigt från denna lektionen nästa tisdag. Då ska nämligen de som inte gjorde 'provet' idag göra det och då är det bara onödigt att jag sitter där och ugglar. Så nästa tisdag får jag SOV MORGON!!! Mohaha, lyx för en student.


Efter lektionen gick jag och Nicole (och senare även Malin) till biblioteket och satte oss i solen för att plugga. Riktigt varmt mot väggen när solen stekte på. Många som satt i linnen och t-shirts som jag skrev tidigare. Satt där till ungefär 16 och sedan gick vi hem.


Nu är jag trött så nu ska jag sova. God natt!

 

Utsikten från vårt pulggbord.


 

Varmt mot glasväggen.


Fredagkväll

Ännu en vecka här i Umeå avklarad. Denna veckan har gått riktigt fort. När jag vaknade idag kändes det som tisdag, gissa om det gjorde hela min dag när jag insåg att det var fredag. Idag har vi skrivit på papper om sekretess och sen har vi vart på kliniken och kollat varandra i munnen.

Nu håller jag och Limpa på att steka hemmagjorda hamburgare, till det ska vi ha egen coleslaw och varsit glas vin. Får passa på att mysa ikväll för resten av helgen kommer jag plugga, plugga, plugga för på torsdag har jag kemitenta. Den kommer bli riktigt svår och jobbig för det är så mycket man ska kunna. Men om jag bara pluggar ordentligt ska det inte vara nått problem.

Trevlig kväll!

Preklinik

Idag har vi fått göra fyllningar på våra testdockor och sen öva på att slipa fyllningarna så dom blev fina. Gick bättre än jag trodde det skulle gå, men man märker att vi har massor kvar att lära.

Övningsdockan

Jag i våra snygga skyddsglasögon

Haha får jobba på hållningen va?!

Nicole övar också

Löprunda

Vad gör man en lördagkväll då alla andra är ute på galej och man är själv hemma. Jo man gör det alla andra som inte är på galej gör, nämnligen tränar. I Umeå tränar ALLA! Dom går, springer, cyklar, boxas, gymmar, simmar ja allt. Vilken tid på dygnet man än går ut möter man nån som springer och jag skulle tro att alla i åldern 15-45 har ett träningskort på IKSU.

Haha nä men det känns så iaf. Men det är bara bra för när alla andra tränar blir jag peppad att ta tag i mitt springande. Ska i maj 2011 springa göteborgsvarvet. Sprang detta året och det var sjuuuuuukt kul, och jobbigt så klart. Men i sommar har jag gått från att springa minst 6km varannan dag till att springa NOLL km på 3 månader. Har alltså som ni förstår en del att ta igen. Och detta har jag gjort denna härliga lördagkväll. Tog mig en runda på 4 km som satt fint i benen när jag kom hem.

Nu ska jag baka och sen lägga mig i soffan och inte röra mig ur fläcken förrens läggdags :)Maj 2010


Klicka för att få större

TIPS

Bästa pluggtipset:

Vatten och en frukt för att snabbt få upp blodsockret när det dalar.


Just nu:

Linus sitter och drar tänder ur Gösta när jag inte ser, sen får jag säga vilken tand som är vilken. Typ vart i munnen den ska sitta, uppe eller nere, höger eller vänster sida, vad som är ut- och insida av tanden m.m. Har ganska bra koll på alla nu. Känns skönt då vi har tentat på onsdag. Då kommer vi få en påse med 4 tänder, sen ska vi säga allt vi kan om vardera tand. Spännande.Pluggdag

Idag klev jag upp kl 7 och åkte till skolan för att plugga, trots att vi inte hade några lektioner inplanerade. Skulle aldrig ske att jag sitter en hel dag hemma och pluggar. Tappar så lätt fokus och börjar göra annat, så det är tur att skolan ligger så nära att jag lätt kan gå dit.

Var helt dött på biblioteket när jag kom dit vilket var skönt så jag kom in i pluggandet innan det började surra allt för mycket runt mig. Kom dit kring 8 och drog därifrån 12 så jag fick ihop 4 h plugg i alla fall. Måste vara rekord för mig en ledig dag! Jag är plugg/tentaflyktens mästarinna, finns alltid 1000 andra saker att göra som känns viktigare för stunden. Och på en skala som går till 100 ligger min självdisiplin kring noll. Så detta att jag gick upp tidigt, tog mig iväg och faktiskt pluggade utan större avbrott ,måste betyda att jag äntligen växt upp och blivit vuxen ;)

Nu har jag vart hemma ett tag, käkat, sovit en stund och nu ska jag och Limpa ner på stan för att shoppa lite. Sen har jag, HÖR OCH HÄPNA, planerat att gå tillbaka till biblioteket, som har öppet till kl 22, för att plugga MER! Får då med mig Min bästa vän och kompis Kristina så jag slipper sitta själv med alla skumma typer som spenderar sina kvällar med att stryka omkring på bibblan :P

Mamma om du läser detta så kan du rita ett kors i taket hemma i köket. Din dotter pluggar frivilligt en hel dag utan tjat från nån! Nått har du och pappa gjort rätt. Tog bara ett tag att få fram det.


Nya tag

Efter en uppladningshelg hemma i Kalix med god mat, fotboll, glada vänner och valpmys är jag nu redo att köra hårt i skolan hela hösten.

 


Kemi

Idag har vi haft 19 grader här. Helt sjuuukt underbart!! Försöker verkligen njuta av solen nu innan det försvinner och inte syns igen förrens i mars.

På kemin idag hade vi som sagt massa labbar att göra. Är det nått jag hatar så är det fysik/kemi och det jag hatar mest med dessa ämnen är att labba. Jag kan inte fatta att det finns dom som tycker det är kul.  Men det var gansak lätta labbar idag och det tackar jag för. Jag och min labbpartner var så duktiga att vi var klara en timme före lektinonen var slut, så vi fick sluta tidigare. Perfect!

Tog mig lite lunch och sen satte vi oss några stycken i biblioteket, pluggade in hörlurarna i öronen och försvann in i kemins värd i 2-3 timmar. Skönt att veta att man har läst på lite.

Nu har jag även hunnit med att sitta nån timme här hemma. Har fortfarande problem när man ska räkna ut saker för jag fattar inte riktigt hur man ska veta vad som blir vad. Men har fått mycket gjort mycket idag så det känns ändå bra. Har just gett upp för dagen så nu ska jag sätta mig och se idol och slappa.Solsken och tandytor

Ännu en underbar dag här i Umeå. Vi har haft skinande sol och 16 grader. När det är så här fint väder ute är det mycket lättare att gå upp och ta sig till skolan på morgonen. Hela första veckan vi bodde här  i Umeå regnade det och då var det segt att ta sig upp. Men som sagt med detta fina väder är det nemas problemas.

Idag har vi haft andra lektionen i Tandanatomi. Började med en repetition av det vi lärde oss igår. Sen började vi gå igenom vad alla ytor på tänderna heter. Tack vare min praktik på folktandvården i Kalix under våren kan jag redan alla konstiga namn vilket gör det lite lättare att hänga med. Kan förstå om mina kurskamrater tycker att det blir mycket att hålla reda på på en gång. Men till fredag ska det sitta för alla så då är mitt lilla försprång borta.

Har även fått våran första Hepatitvaccin spruta idag. Gick fort och smärtfritt. Tur det, för jag är ganska spruträdd. Huvva, blir svettig bara jag tänker på det! Skönt att det är 2 månader till nästa spruta.

Imorgon ska vi labba hela dagen på kemin. Vi blir klara kl 12 och efter det står det 'inläsning' på schemat vilket betyder egna studier. Ska stanna kvar på skolan och plugga några timmar har jag tänkt. Kan vara bra för min koncentration att sitta i skolmiljön där jag inte kan pilla med allt för mycket annat. Här hemma blir det hela tiden 1000 andra saker som jag helt plötsligt känner att jag 'måste' göra.

Nåja, nu ska jag gå och lägga mig så jag är pigg och kry imorgon.


Sorry, sorry, sorry.

Ber om ursäkt för hur designen ser ut just nu. Ska fixa den nu i helgen så don't worry, snart ser det bättre ut här på bloggen. Kommer få proffshjälp av min kompis Linnea som är en riktig fena på det där med bloggdesign. Men som sagt.. till helgen.


Tandanatomi

Här är min nya träningspartner. Han heter Gösta, är 52 år gammal och kommer från Kyoto, Japan. Han ska lära mig allt om hur tänderna ser ut och vart dom sitter.

Han är snäll nog att låta mig dra ut och sätta tillbaka tänderna hur många gånger jag vill. Han gnäller inte, han kritiserar inte, han har perfekta felfria tänder och framför allt: han blöder inte. Allt man kan önska av en patient ;)

Puh!

Så var första veckan avklarad och fortfarande är jag kvar. Inga tankar på att hoppa av ännu vilket jag tar som ett bra tecken. Hade våran första avhoppare idag vilket var tråkigt, har ingen aning om varför hon hoppade av men jag hoppas att det var för nått som passar henne bättre.

Gillar klassen mer och mer för varje dag jag träffar dom. Finns så många roliga och intressanta människor där som det ska bli mycket kul att lära känna under dessa år.

Ska inte skriva så mycket mer idag för ingen orkar läsa om det blir för mycket text. Eller iaf inte jag, jag är mer en se-på-bilder-skit-i-att-läsa-texten kind of girl. Så här kommer en bild för att göra det lite mer intressant.Köpt flux idag. Skölja med flour är viktigt kära vänner! :)


Har även hunnit med att fixa lite kurslitteratur. Spännande!

Torsdag

God morgon!

Idag börjar jag först kl 13, så jag har just vaknat. Skönt med en ordenlig sovmorgon. Har vart mycket nytt denna veckan och hjärnan går på högvarv hela tiden för att kunna ta in alla intryck. Men det är ganska angenäma problem måste jag säga, har så roligt hela tiden.

Igår tog 3:e terminarna med oss nya 1:or ut till nydalasjön för grillning och lekar. Kul att få träffa och lära känna dom också. Är jättebra att vi får spendera tid med dom så att vi kan ställa frågor om utbildningen, lärarna m.m. Vi blev även indelade i lag igår och fick uppgifter som vi ska ha gjor före lördag för att samla poäng. Jag är med i ett bra lag som jag tror har stora chanser att vinna ;)Grillning


Lekar
Hissen

Vi har världens läskigaste hiss på skolan. Den står aldrig still på någon våning utan är igång hela tiden och går runt, runt. As läskig att åka men ändå så skoj, haha vi åker den hela tiden bara för att det är så spännande. Kommer nog inte tycka att den är så skoj om nån vecka, så det gäller ju att passa på.

 


RSS 2.0